NRK Meny
Normal

Her er rådmannen som ikke bruker sparekniven

Mange av kommunene i Innlandet får et ublidt møte med sparekniven når neste års budsjett skal vedtas, men Ringsaker går mot strømmen.

Jørn Strand

STORE INVESTERINGER: De fleste rådmenn i Innlandet må foreslå kutt både her og der for å få kommunebudsjettet til å gå opp. Men rådmann i Ringsaker, Jørn Strand, går mot strømmen. Han forteller at Ringsaker skal bruke 1,6 milliarder til skole, helse og omsorg.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er et ekspansivt budsjettforslag, men vi satser på skolebygg, infrastruktur, omsorgsboliger og de helt sentrale ting for tjenesteproduksjon i kommunen og for få fremme utvikling, sier rådmann i Ringsaker, Jørn Strand.

Bruker 1,6 milliarder

Han er så heldig at han er rådmann i en kommune som ikke trenger å spinke og spare når neste års budsjett skal vedtas. De neste fire årene skal Ringsaker bruke 1,6 milliarder kroner til blant annet skoler og eldreomsorg.

– Vekst og utvikling er det vi styrer etter, sier Strand.

En av dem som nyter godt av kommunens satsing er Mørkved skole som er under oppussing og nesten blir som ny.

Lærer Jarle Bruun Olsen er svært fornøyd med kommunens innsats. Investeringene til kommunen dra med seg mye positivitet i miljøet til både lærere, elever og foreldre.

– Jeg tror det blir helt fantastisk. Vi har fått vært med på hele prosessen fra a til å, og vi lærere har vært med på utrolig mye, foreldrene har vært med på en del og barna har fått sett på hvordan dette skal bli. Vi tror dette kommer til å bli helt utrolig, sier Bruun Olsen.

(Saken fortsetter etter tv-reportasjen.)

Mange av kommunene i Innlandet får et ublidt møte med sparekniven når neste års budsjett skal vedtas. Men Ringsaker holder stø kurs uten store nedskjæringer.

– Kjempeflott

Neste prosjekt er ny barneskole i Moelv, en ny skole på Stavsberg skal bygges og Fagernes skole får en paviljongløsning.

– Det blir kjempeflott de har noe å glede seg til. Innsatsen som gjøres innen skole, barnehage og andre steder skyldes jo at det har vært drevet fornuftig økonomisk og som gir rom for investeringer. Det er gledelig for mange skoler var klare for det, sier Bruun Olsen.

Les: Hamar må kutte

Les: Gjøvik må kutte 40 millioner

Det blir også flere stillinger i helse og omsorg, samt det skal bygges opp mot 35 omsorgsboliger.

– Vi er veldig fornøyd med å kunne styrke de sentrale velferdstjenestene våre innen pleie og omsorg med flere hender, innen for barnevernet og sosiale tjenester. Behovene er store, og vi skulle gjerne ha fylt på med mer, men det er en vekst og det går i riktig retning og det er ingen kutt, sier rådmann Strand.

Men festen tar også slutt en gang. Etter denne perioden kommer en investeringspause, og rådmannen sier investeringene er helt nødvendig og slett ikke noe overforbruk.

– Den økonomien er forsvarlig og er en riktig bruk.