NRK Meny
Normal

Her brenner den danske skolebussen

22 danske ungdommer på veg til Gudbrandsdalen fikk en sjokkartet start på leirskoleoppholdet i Norge.

Dansk buss brant på vei fra Hundorp til Fagerhøi i Sør-Fron kommune.

I FULL FYR: Det var ved Bjørnsstulen, mellom Hundorp og Fagerhøi i Sør-Fron kommune, at den danske bussen begynte å brenne. (Video: Arne Munkgaard)

Litt før klokka 2300 søndag kveld begynte bussen de satt i å brenne like etter at de hadde tatt av E6 ved Hundorp på vei opp mot Fagerhøi i Sør-Fron kommune. Både elever og lærere måtte raskt evakuere bussen som ble totalskadd av flammene. Heldigvis kom ingen mennesker til skade.

Rektor Arne Munkgaard ved Kongenshus Efterskole på Jylland i Danmark var selv på bussen. Han forteller til NRK at det begynte å lukte brent og at sjåføren var ute flere ganger for å undersøke hva det kom av.

– På veg opp til Fagerhøi så han at noe var galt og stoppet igjen og gikk ut for å undersøke. Han kom deretter og sa at alle måtte ut av bussen, forteller Munkgaard.

Evakuerte

Utbrent buss

FULSTENDIG UTBRENT: Slik så den danske bussen ut etter at brannvesenet hadde slukket flammene.

Foto: Christian Hovind

22 elever og ni voksne evakuerte bussen stille og rolig og rakk også å redde det meste av bagasjen de hadde med seg. Kort tid etter var kjøretøyet overtent.

– Vi gikk stille og rolig ut og elevene var flinke til å ta seg av hverandre. De som glemte jakkene sine fikk lånt noe tøy, sier Munkgaard.

Han forteller at bussen ble helt utbrent i den voldsomme brannen som fulgte. Skoleledelsen hadde i natt samtaler med elevene for å informere og snakke om det som hadde skjedd.

– Jeg fortalte blant annet at brannfolkene hadde rost dem for å være rolige og flinke, og at alle hadde gjort som de skulle, sier Munkgaard.

Ingen mennesker ble skadet, men noen ryggsekker, litt fotoutstyr samt noen jakker og fottøy gikk med i brannen.

Skal ut på ski

De danske elevene er nå alle installert på Gudbrandsdal leirskole ved på Fagerhøi i Sør-Fron kommune der de skal ligge hele uken. Ytterligere en buss med danske elever kom uhindret fram til leirskolen søndag kveld. Rektoren forteller at elevene har det fint etter forholdene.

– De er trøtte, men de er ved godt mot. Noen har kanskje behov for å snakke litt mer om det som skjedde. Nå skal vi ut på ski. Vi skal ut og oppleve naturen og få litt frisk luft, og får den opplevelsen som vi kom hit for, sier Munkgaard.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Akan-pris til Kongsberg

    Akan-prisen, som er en pris som går til en virksomhet som har jobbet svært godt rusforebyggende, går i år til Kongsberg Defense and Aerospace. Akan kompetansesenter sier bedriften jobber svært systematisk med forebygging av avhengighetsproblematikk.

  • Russen får ikke nyte medbrakt

    Helsedirektoratet presiserer at russen ikke kan nyte medbrakt alkohol på russetreff. Politidirektoratet har sendt ut nye retningslinjer, som skal sikre at reglene for alkoholbruk på offentlig sted blir håndheva likt i alle politidistrikt.

  • Bøverdalen uten mobildekning

    Telenors mobilabonnenter i Bøverdalen i Lom risikerer å bli uten telefon hele denne uka. Det skriver GD. En sender er ute av drift på grunn av nedising, men så lenge det ikke er snøscooterføre i fjellet er det ikke mulig for Telenors å ta seg inn til stasjonen.