Her blir det kvinnefengsel fra nyttår

KONGSVINGER (NRK): Det gamle fengselet i Kongsvinger gjøres om til et rent kvinnefengsel. Det kommer fram i regjeringas forslag til statsbudsjett.

Kongsvinger fengsel

KVINNEFENGSEL: Her i det gamle Kongsvinger fengsel blir det 20 fengselsplasser. Plassene brukes i dag til varetektsfengsling.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Dette er bra for de innsatte, det er bra for kvinnene å få likebehandling med menn, for det har vært en forskjellsbehandling der nå. Og det er bra for Kongsvinger og Kongsvinger fengsel, som får dette ansvaret.

Tor André Johnsen, stortingspolitiker fra Hedmark for Frp, er storfornøyd når han presenterer nyheten utenfor Kongsvinger fengsel.

Regjeringen har bestemt at det skal opprettes et kvinnefengslel i Kongsvinger med 20 plasser. Plassene brukes i dag hovedsak til varetektsoning.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tor Andre Johnsen

ENTUSIASTISK: Fremskrittspartiets Tor André Johnsen mener et kvinnefengsel i Kongsvinger er bra for både byen, fengselet og kvinnene.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Skal pusses opp

Arbeidsplassene ved Kongsvinger fengsel er dermed sikret, og fengselet skal pusses opp innvendig, for å gjøres klart som kvinnefengsel om kort tid.

– Målet er at det skal komme i gang på nyåret, så er det direktoratet som nå får ansvaret for å gjennomføre dette, sier Johnsen.

Ved at Hedmark nå får sitt første kvinnefengsel, markerer fylket seg som et sterkt fengselsfylke.

– Det å bygge opp kompetanse for kvinnefengsel, rehabilitering og alt rundt det, mener jeg er en veldig god start på en sånn ambisjon, sier stortingspolitiker for Høyre, Gunnar Gundersen.

Les også:

Mellomfornøyd ordfører

Ordføreren i Kongsvinger er imidlertid mellomfornøyd. Han hadde håpet på en større utbygging på Vardåsen, men er glad for at et kvinnefengsel vil bevare arbeidsplassene som er ved fengselet i dag.

Sjur Strand

MELLOMFORNØYD: Ordfører Sjur Strand (Ap) setter pris på stabiliteten som et kvinnefengsel vil gi med tanke på arbeidsplasser, men håpet på en større utbygging.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det har jo lenge vært planer om å legge det ned, nå blir det arbeidsplasser på oss i lang tid fremover. Og så blir det rustet opp på en del områder, og det er positivt i seg selv, sier ordfører Sjur Strand (Ap).

Regjeringen vil ha kvinnefengsel på Kongsvinger, men pengene må Kriminalomsorgen selv finne innenfor sitt eget budsjett.

Vi håper dette på sikt vil generere mer aktivitet i Kongsvinger fengsel sin regi, avslutter Tor André Johnsen.