Hopp til innhold

Her ble Munch født

For 150 år siden tok Edvard Munch sitt første åndedrag på Engelaug Østre i Løten. Det syns gårdeier Ole Anders Spikkerud er stas.

Gårdbruker Ole Anders Spikkeruds tippoldefar leide ut en leilighet til Munchs

familie, og oldefaren til Spikkerud ble venn med kunstneren.

– Munch ble født her for 150 år siden, og da var han ikke helt i slag. Han ble derfor først døpt hjemme, og min tippoldefar var fadderen hans. Fire måneder senere ble han også døpt i kirka, forteller gårdbrukeren.

Gode venner

Bor på Munchs fødested

Ole Anders Spikkerud bor på Munchs fødested og er femte generasjon på gården. Munch ble født i 2. etasje til venstre i hovedhuset for 150 år siden.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Selv om familien flyttet til Christiania året etter, så var Munch-familien stadig tilbake på gården.

– Oldefaren min ble venn med kunstneren og vennskapet varte livet ut, og Munch var her siste gangen i 1933, sier femte generasjon på gården.

Han syns det er stas å bo på Munchs fødested.

– Det er jo moro, det er en liten gård i Løten, med litt jordbruk og litt skogbruk. Vi prøver å holde gården ved like, men det har tatt fem generasjoner å komme hit, sier Spikkerud.

Han sier at feiringen av Munch har hatt positive ringvirkninger i området, og at Munch lot seg inspirere av fødeplassen i bildene.

– Det jeg har hørt og sett selv er at det er link mellom mange av hans bilder og opplevelser, mennesker, arbeidsliv og dyr han møtte her i Løten og på Hedmarken, sier gårdbrukeren.

Inspirert av Hedmarken

(Artikkel fortsetter under video)

I dag ble Edvard Munchs 150 års fødselsdag feira i Løten, stedet hvor den verdenskjente maleren ble født.
Ole Anders Spikkerud er tippoldebarn av gårdbrukeren som leide ut leilighet til Munchs familie.
I dag tok han i mot besøk hjemme på Munchs fødested:::

Munch tegnet i ungdommen en rekke motiver fra Hedmarken, som er utstilt på Munch-museet.

Gårdbrukeren mener også at lyset på Hedmarken er gjenspeilet i Munchs bilder.

– Det er et spesielt lys her under solnedgangen med rødt, gult og oransje på himmelen, som vi finner igjen i bildene hans. Også formene i landskapet her, som er lange og slake linjer vil jeg si vi finner i bildene hans, sier Spikkerud.

Han har blitt fortalt at Munch følte seg trygg på gården.

– Jeg har hørt at han følte at det var en trygg og god plass her. Munch kalte gården for Engelhaug, selg om gården heter Engelaug, og det var visstnok for at han syns det var så lyst og trivelig på gården, smiler gårdbrukeren.

Flere saker fra Innlandet