NRK Meny
Normal

Henriette (18): – Jeg klarte ikke å velge mellom foreldrene mine

Henriette Rørhus fra Gjøvik har hatt delt bosted siden hun var tre år. Det har medført dårlig samvittighet for den andre forelderen gjennom hele oppveksten.

Henriette Rørhus

BODD TO STEDER: 18-åringen forklarer at det aldri handlet om hvem av foreldrene hun likte best, eller hvor hun trivdes, men hva som var mest praktisk som gjorde at hun kunne velge hvor hun skulle bo.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Jeg har vært lojal mot begge foreldrene mine, og ville ikke at noen av dem skulle bli lei seg hvis jeg valgte å bo hos den ene av dem, forklarer Gjøvik-jenta Henriette Rørhus.

Endret seg på videregående

I dag er hun 18 år, og forklarer at hun ikke klarte å velge før hun hadde noe «å skylde på».

– Det første året gikk jeg på videregående på Raufoss. Siden pappa bodde der var det naturlig at jeg bodde hos han. Året etter gikk jeg på Gjøvik videregående, og da var det naturlig å bo hos mamma, forklarer Henriette.

18-åringen forklarer at det aldri handlet om hvem av foreldrene hun likte best, eller hvor hun trivdes, men hva som var mest praktisk som gjorde at hun kunne velge hvor hun skulle bo.

– Det har vært slitsomt å flytte annenhver uke gjennom hele oppveksten. Men fordi jeg var så glad i begge foreldrene mine, ble det vanskelig å velge før videregående, sier hun.

«Hjemme» et sted, «på besøk» på det andre

Tonje Lauritzen er forsker ved Østlandsforskning, og hun har skrevet en doktorgrad om barn som har foreldre som ikke bor sammen.

– I doktorgraden min har jeg intervjuet barn, og ikke foreldre, om hvordan de opplever ny hverdag etter en skilsmisse, forteller Lauritzen.

Hun fant ut at delt bosted fungerer veldig bra for veldig mange, men samtidig forteller hun at mange av barna ser på det ene stedet som «hjemme», det andre stedet er de på besøk. Og dermed blir de på besøk et sted halvparten av tiden sin.

– Og så kan man lure på om det er noen som ikke føler seg hjemme noen av stedene, fordi de er midt i mellom, forklarer Lauritzen.

Moren: – Har gjort det beste ut av situasjonen

NRK har pratet med foreldrene til Henriette, som synes det er bra at hun vil fortelle sin historie gjennom media.

– Henriette er svært samvittigshetsfull, og jeg har full forståelse for at dette har vært slitsomt. Vi har snakket mye sammen underveis, alle tre, og jeg og faren hennes har prioritert datteren vår så godt som mulig ut fra situasjonen, sier moren til Henriette, Heidi Bergsveen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Redusert straff etter ankesak

    Eidsivating lagmannsrett har satt ned straffen for en mann i 30-åra. I tingretten fikk han sju års fengsel, for å ha tvunget og truet seg til samleie med to kvinner. Lagmannsretten frifant mannen på ett punkt og dømte han til fire års fengsel.

  • Sakkyndige om 13-åringens død

    Dødsfallet til den 13-årige jenta i Valdres-saken kunne vært unngått, hvis hun hadde fått behandling. Det sa to sakkyndige i rettssaken mot den tiltalte mora.
    De leste opp sin rapport og forklarte seg for retten på Gjøvik i formiddag.