Har pomp og prakt i eget kongerom

Da 9-åringen så Dianas bløtkakekjole på TV hos mormor, ble konge-interessen vekket for alvor. Nå har odølingen sitt eget kongerom

Dagfinn Hovland

KONGELIG INTERESSE: Dagfinn vet ikke når den kongelige interessen begynte, men han husker at han allerede som barn var opptatt av kongefamilien.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er det noe med den kongelige estetikken: Fine klær, fine møbler, fine hus og fine biler Jeg liker det.

Dagfinn Hovland fra Slåstad i Sør-Odal liker gallabryllup best. Ennå minnes han at han var hjemme hos mormor i Luster i Sogn og Fjordane i 1981 og så på bryllupet til Charles og Diana.

Dagfinn Hovland i kongerommet

KONGEROMMET: Dagfinn har laget seg et eget kongerom i feriehuset og det er som et lite museum å regne.

Foto: Privat

– Det var et bryllup med pomp og prakt, og jeg husker fortsatt kjolen til Diana, den lignet en bløtkake. De andre gjestene hadde særdeles knuslete klær. Som den 9-åringen jeg var, syntes jeg det var litt skuffende, sier Dagfinn.

Et kongelig rom

Nå kan han det meste om kongelig etikette. Interessen har resultert i et kongelig rom i feriehuset på Lyster i Sogn og Fjordane. Rommet er fylt med bøker om kongefamilien. De er alle nøye lest. Enkelte av dem bærer preg av det.

Bilder fra kongerom

BILDER OG BØKER: Kongerommet er fylt med bilder og bøker av kongefamilien.

Foto: Privat

På veggene henger tallerkener med rojale motiver og bilder av konger og dronninger. Gulvet er dekket med et knall rødt vegg-til-vegg teppe.

– Jeg har samlet mange kongelige ting opp gjennom årene, og da vi fikk et rom til overs i feriehuset ble dette etter hvert et kongerom. Tingene skaffer han på bruktmarkeder og en del får han i gaver fra venner og familie.

Dagfinn inviterer gjerne gjester på kanapeer og vin med bobler i kongerommet.

– Da jeg åpnet kongerommet, inviterte jeg 30–40 gjester til en mottagelse fra klokken 17.00 til 17.45. Man blir ikke så lenge man ønsker på kongelige mottagelser, heller ikke på mine, sier Dagfinn og ler.

– Har arvet kongelig interesse

Kongerom

BRUKTHANDEL: Mange av tingene i det lille kongelige rommet er kjøpt på brukthandel.

Foto: Privat

Dagfinn tror at interessen for det kongelige er noe han har arvet fra moren sin.

– Da moren min var barn klippet hun ut bilder av dronning Elisabeth, og limte inn i en bok.

Mormoren hans var også en ivrig rojalist. Hun ga han biografien om Edward den sjuende i innflyttingsgave da han flyttet til Lillehammer for å studere.

Tiara-moment i Oslo Domkirke

Kongelig rom

PROGRAM FOR DÅP: Ekstra stolt er Dagfinn av programmene fra kongelige begivenheter. Nederst til høyre ser vi programmet fra dåpen til Ingrid Alexandra.

Foto: Privat

Dagfinn har deltatt på både kongelige dåp og bryllup.

– Jeg var med i Oslo Domkor i flere år, og har sunget ved flere kongelige begivenheter.

Han deltok i dåpen til både Maud Angelica og Ingrid Alexandra. Og ikke minst sang han i bryllupet til kronprinsparet.

Han husker ennå da kronprinsparet gikk ut av Oslo Domkirke,og ble stående på trappa for å vinke til folket.Dronningen hadde sine fineste smykker på.

Det var som et levende fyrverkeri. Jeg har aldri sett noe lignende og kommer sikkert ikke til å oppleve det igjen. Det var som et eventyr.