Helsesøstre bekymra: – Klemmeposer kan føre til språkproblemer

KONGSVINGER (NRK): Helsesøstre ser at stadig flere barn får klemmeposer med mat.

Calle spiser fra klemmepose

LETTVINT: Calle (2) koser seg med en klemmepose på biltur. Men helsesøstre mener slike poser kan gi utfordringer med språk og tannhelse.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det blir ikke noe søl og de sitter rolig når de får en slik en, forklarer mamma Cathrine De Geer i Kongsvinger.

Det er de fargerike klemmeposene med mat hun sikter til. De som stadig flere småbarnsforeldre tyr til. Hun har gitt sønnen Calle en pose med en blanding av økologisk ris, pærer og epler. Servert i en pose med skrukork som han kan suge og klemme i seg.

Men fagfolk er ikke like begeistra over den nye trenden.

Når barn bruker klemmeposer slipper de å tygge og å bruke munn- og håndmotorikken. De bare suger i seg maten. Det er ikke bra på sikt.

Arnhild Julseth, helsesøster
Helsesøster Arnhild Julseth og tannpleier Liv Heidi Bråtner

KONSEKVENSER: Klemmeposer har blitt svært populære, men få vet at de kan gi skader på sikt, sier helsesøster Arnhild Julseth og tannpleier Liv Heidi Bråtner.

Foto: Ann Krisitin Mo / NRK

– Ikke bra på sikt

Utvalget av mat i poser har eksplodert den siste tida. Det er mulig å spise mat fra pose til frokost, lunsj, middag og kveldsmat om man vil. Helsesøstrene er bekymret for utviklingen.

– Vi ser at de blir brukt veldig mye. Mange barn går med en slik pose i munnen eller hånda svært ofte, sier Arnhild Julseth ved helsestasjonen i Kongsvinger.

Hun mener at barna som bruker dette for mye kan få problemer med å spise annen mat og i tillegg få språklige utfordringer.

– For det første så ser man ikke hva man spiser. Du kjenner smaken, men du slipper å tygge og du slipper å bruke munn- og håndmotorikken fordi du suger i deg maten. Det tenker jeg at ikke er bra, sier Julseth.

Les også: Anbefaler økt avgift på sukker

– Ikke bra med mye fruktsukker

Også tannpleierne er bekymret for at mye mat i pose kan få følger for barna.

– Når jeg ser på innholdet i posene så inneholder de fruktsukker, og fruktsukker er litt surt. Det er ikke bra for tennene og for miljøet i munnen, sier tannpleier Liv Heidi Bråtner.

Klemmeposer for barn

POPULÆRE: Klemmeposene finnes i mange varianter.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hun sier at det også kan være problematisk at man kan komme til å spise maten over lang tid.

– Det er mye bedre å ta med seg fruktbiter og vann til barna på tur, mener Bråtner.

Mamma Cathrine De Geer, som har tre barn, ser faren ved klemmeposene.

– Det er jo bra for småbarnsfamilier som skal ha det lettvint på tur, men jeg ser jo at det kan bli en erstatning for ordentlig mat og det synes jeg ikke er noe særlig, sier hun.