Hopp til innhold

Helsesøster slo overgrepsalarm - får skryt

Ei helsesøster i Gudbrandsdalen er grunnen til at den store overgrepssaken i dalføret ble avdekket. Skolehelsetjenesten får skryt av aktor og bistandsadvokat.

Nina Braathen Hjortdal i rettssalen

VIKTIG TILTAK: Bistandsadvokat for alle de 46 fornærmede jentene i saken, Nina Braathen Hjortdal, mener skolehelsetjenesten er viktig for de unge.

Foto: Juliane Kravik / NRK

19. juni 2013 tok helsesøsteren i Gudbrandsdalen kontakt med politiet etter at ei 13 år gammel jente og moren hennes fortalte om alvorlige seksuelle overgrep. Helsesøsteren slo alarm og få dager etter ble jenta avhørt i dommeravhør og 20-åringen fra Gudbrandsdalen ble pågrepet.

Totalt er mannen tiltalt for voldtekt eller overgrep mot 46 jenter i alderen 12 til 18 år. Han er tiltalt for å ha voldtatt to jenter og for å ha hatt seksuell omgang med mindreårige og barn under 14 år. Denne uka begynte rettssaken mot mannen.

– Det er kjempebra at den aktuelle helsesøsteren gjorde det hun gjorde. Hun har gjort jobben sin, det er dette vi skal gjøre, sier Ive Kristin Staune-Mittet, tillitsvalgt i sykepleierforbundet i Oppland.

Vil være synligere

Staune-Mittet tror ikke helsesøstrene sitter på gjerdet og venter hvis de får vite om overgrep.

Ive Kristin Staune-Mittet på kontoret sitt

ROSER: Ive Kristin Staune-Mittet, tillitsvalgt i sykepleierforbundet i Oppland, mener helsesøsteren gjorde en god jobb da hun varslet.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Jeg tror de aller fleste handler med en gang. Kanskje venta vi lenger før, men nå er dette et tema som er oppe og noe alle har med seg i hverdagen, sier hun.

Staune-Mittet mener skolehelsetjenesten må være enda mer synlige hvis effekten skal være størst.

– Hvis vi skal bli brukt er vi nødt til å være på skolene. Det er kanskje der vi sliter mest, sier hun.

Helsesøsteren forteller at de har plikt til å melde fra til politiet eller barnevern dersom ungdommer forteller om overgrep.

– Vi skal ha respekt for den unge jenta eller gutten som forteller om noe slikt. De fleste vet at vi har taushetsplikt, men det er inntil en viss grense. Dersom de forteller om alvorlige ting, må vi kanskje gå videre med det, forklarer hun.

Se tv-reportasjen hvor skolehelsetjenesten får ros. Artikkelen fortsetter under:

Helsesøstra som varsla om overgrep får skryt

Roser skolehelsetjenesten

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal representerer samtlige av de 46 fornærmede jentene i saken. Hun mener det er viktig at de unge har noen å si ifra til, dersom de har blitt utsatt for overgrep.

Iris Storås i rettssalen

VIKTIG: Aktor Iris Storås sier det har vært avgjørende for saken at helsesøsteren varsla.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Ofte kan det være vanskelig å snakke med foreldre om sånt, mener hun.

Også aktor i saken, Iris Storås, mener det er sentralt at helsesøster varsler politiet.

– Det var inngangen til saken og har vært viktig, sier hun.

Skummelt å ikke bli hørt

Også Bente Brudal, daglig leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep på Gjøvik, SMISO, mener helsesøsteren som varslet om overgrepet har gjort en fantastisk jobb.

Bente Brudal

MÅ VARSLE: Bente Brudal, daglig leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep, mener det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Når et offer varsler, har vedkommende vært gjennom mange prøvelser med seg selv. Den som hører på har en plikt om å melde fra, sier hun.

Brudal mener helsesøstertjenesten er et viktig lavterskeltilbud.

– Det er bedre at noe blir meldt en gang for mye enn en gang for lite. Dersom offeret varsler om overgrep én gang og ikke blir hørt, skal det mye til for at vedkommende sier det til noen igjen, advarer hun.

Flere saker fra Innlandet