Hopp til innhold

– Bruk solkrem med omhu

Grønn Hverdag er bekymret for helseskadelige solkremer. Hudlege Kristian Ree på Gjøvik deler bekymringen.

Solkrem
Foto: Colourbox

Solkrem skal beskytte oss mot hudsykdommer og er svært viktig i den sterke vårsola.

Men ifølge miljøorganisasjonen Grønn Hverdag inneholder flere av de helt vanlige solkremene man finner på butikker og apoteker både miljø- og helseskadelige stoffer.

– Vær varsom

Kundene på et apotek på Gjøvik er som de fleste av oss, mest opptatt av at solkremen skal gi beskyttelse mot sterk sol. Men hudlege Kristian Ree mener man må bruke solkrem med varsomhet, fordi de fleste solkremer inneholder skadelige stoffer.

– Når vi smører huden, spesielt på barn, må vi tenke på at det er kjemikalier i solkremer. Generelt vil jeg si, jo høyere solfaktor, jo flere skadelige midler har man måtte sette til for å få solbeskyttende effekt, sier Ree.

Men Ree sier at det likevel er nødvendig med høy faktor, han anbefaler sinksalver, solblokkerende på utsatte områder.

– Jeg er mest bekymret for små barn, sier Ree.

– For lite forskning

Espen Heggedal

Espen Heggedal

Foto: Grønn hverdag

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har nylig testet solkremer for barn, og de fant ut at flere av de helt vanlige solkremene man får kjøpt på butikken eller apoteket inneholder miljø- og helseskadelige stoffer. Et av stoffene de reagerer på heter cyloxan.

– Det er en miljøgift vi jobber med å bli kvitt, og når vi finner Siloxan i solkrem for barn, syns vi det er unødvendig, sier Espen Heggedal, som er daglig leder i miljøorganisasjonen Grønn Hverdag.

I undersøkelsen deres av solkrem var det, ifølge Grønn Hverdag, også flere andre, skadelige stoffer.

– Det som er bekymringsfullt er at det blir en cocktail med helseskadelige stoffer, og det er det forsket altfor lite på i Norge, sier Heggedal.

Lovlig

I Norge er det Mattilsynet som kontrollerer om stoffene i solkrem og annen kosmetikk kan være skadelige. Seniorrådgiver Hans Jørgen Thalberg sier cyloxan er lovlig.

– Det er avklart av en vitenskapskomité som Europakomisjonen har, det skal være trygt i bruk og skal ikke medføre noe kreft, sier Thalberg.

Thalberg innrømmer likevel at det er mange land å ta hensyn til, og at det derfor kan gå tregt å innføre forbud mot skadelige stoffer.

– Det er samarbeid mellom mange land, derfor tar ting tid, sier Thalberg.

– Bruk sunn fornuft

Men, selv om stoffet er lovlig, er det ikke dermed sagt at det ikke er helsefarlig.

Hudlege Kristian Ree sier huden vår fungerer som et filter der skadelige stoffer slipper gjennom.

– Vi voksne tåler nok dette i påsken, jeg er mer bekymret for barna. Man må sole seg med fornuft, samtidig trenger vi vitamin D gjennom sola, sier Ree.

Flere saker fra Innlandet