NRK Meny
Normal

Helsearbeider dømt for seksuelt overgrep mot psykisk utviklingshemmet

En helsearbeider fra Hedmark er dømt til 2 år og seks måneders fengsel for et alvorlig seksuelt overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne.

Elverum tinghus

SKJERPENDE: Retten mener det er skjerpende at helsearbeideren forgrep seg på kvinnen i hennes eget hjem og påla henne å holde overgrepet hemmelig for andre.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Overgrepet skjedde i mai 2014 inne på rommet i institusjonen der kvinnen bor. Mannen arbeidet som nattevakt på stedet, og ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett gjennomførte han et samleie med beboeren under en av disse vaktene.

Nå er han dømt etter straffelovens paragraf 193, annet ledd, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske lidelse eller psykiske utviklingshemming.

Mannen, som er i 60-årene, har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen, og hevdet det ikke har skjedd noe som helst mellom ham og kvinnen. Men han ble ikke trodd av tingretten.

– Fremstår som oppkonstruert

«Tiltaltes forklaring fremstår på flere områder som oppkonstruert, og tilpasset innholdet i flere av vitneforklaringene.» skriver dommerne.

Hovedbevisene i saken har vært forklaringene som den psykisk utviklingshemmede kvinnen selv har gitt til helsevesenet og politiet.

I tillegg har en annen nattevakt ved institusjonen forklart at han ved en anledning observerte at den nå dømte helsearbeideren var naken nedentil, mens han lå i sengen sammen med kvinnen. Mannen varslet arbeidsgiveren om det han hadde sett, og politiet startet etterforskning i saken.

Skjerpende omstendigheter

Tingretten mener det er straffeskjerpende at overgrepet har funnet sted hjemme hos fornærmede, i hennes egen seng.

«Fornærmede tilhører en av de svakeste samfunnsgruppene, hvor hun til enhver tid er avhengig av andre mennesker. Det er derfor ekstra graverende i foreliggende sak at overgrepet er begått av en person som hadde som arbeid å ivareta hennes behov, og som utad fremstod som en omsorgsarbeider.» skriver dommerne.

De mener også at det er straffeskjerpende at mannen påla kvinnen å skulle holde overgrepet hemmelig for andre. Retten skiver at det seksuelle overgrepet «ligger nært opp mot voldtektsbestemmelsen» i straffeloven.

I tillegg til fengselsstraff, er mannen på ubestemt tid fradømt retten til å inneha stilling eller utøve virksomhet rettet mot personer som har psykisk lidelse eller psykisk utviklingshemming. Sør-Østerdal tingrett dømte han også til å betale den fornærmede 80.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dommen blir anket

– Jeg har snakket med min klient i dag, og vi er kommet fram til at vi anker. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, sier advokat Ove Herman Frang, som er forsvarer for mannen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.