NRK Meny
Normal

Hele verden er i Hamar i helga

– Hvorfor ikke ta med verden hit, tenkte festivalsjef Mocci Ryen. Ideen bak festivalen Stoppested Verden, er å bringe verden til folk og la dem besøke en rekke land på bare to dager.

Det er sjuende gang Stoppested Verden arrangeres på jernbanemuseet i Hamar.

– Museet hadde planer om å bygge om til nærmest en stasjonsby. Og da tenkte jeg; tenk så kult det hadde vært hvis vi kunne reist ut i verden fra den stasjonen. Men hvorfor ikke ta med verden tilbake hit og bygge landene her i museumsparken, sier festivalsjef Mocci Ryen.

Og slik ble det. Festivalen retter seg spesielt mot barn og unge, for å skape både tillit, nysgjerrighet og åpenhet for nye kulturer og landsmenn.

Ikke monsunregn i år!

– Og nå gleder jeg meg sånn, for se på det fantastiske været, stråler festivalsjefen.

I fjor fikk folk en følelse av monsunregn og tropisk uvær. Da regnet både festival og folk bort, i alle fall den ene dagen. Men nå, med sol og godt over 20 varmegrader, kan man føle varmen og kjenne de riktige luktene fra all verdens land.

Noe hellig på toppen

Stoppested Verden, Thailand

I Thailand kan du lære om skikker rundt nyttårsfeiringen.

Foto: Mette Finborud Børresen

I landet Thailand, er de i gang med å bygge opp sin pagode. Et monument i sand med en hellig ting på toppen.

– Det er to ting med denne sandhaugen, smiler Ohm Cusripituck, som er konsul i Royal Thai Embassy. Først handler det om å bringe sand tilbake til tempelet. For når vi går i templet to-tre dager i uken, drar vi med oss mye av sanden ut og da må vi bringe den tilbake. Så er det en feiring av nyttår, der vi bygger slike pagoder så høyt som mulig og setter noe vi elsker, eller noe hellig på toppen, slik at det kommer nærmest mulig himmelen, forteller Ohm Cusripituck.

Vil fange drømmer

Stoppested Verden, drømmefangere

Tema for årets festival er drømmer. Barnehagebarn i distriktet har laget drømmefangere.

Foto: Mette Finborud Børresen

Temaet for årets festival er drømmer og de skal fanges på festivalplassen ved hjelp av drømmefangere. De har barnehagebarn på Hedmarken laget til festivalen.

Så blir det drageflyving og på søndag er målet å sette verdensrekord . Og ellers handler det om å danse, spille, se og smake.

Fredag ettermiddag var det ennå mye som gjensto og hektisk aktivitet for å komme i orden. Festivalsjefen hadde mer enn nok å henge fingrene i, men så tilsynelatende rolig ut tidligere i ettermiddag.

– Det er bra, men jeg tror synet bedrar altså, ler Mocci Ryen, med skiftenøkkelen i baklomma.

Forvandler en park

–Jeg syns de er utrolig morsomt å starte ting fra null og bygge det opp til å bli noe. Og denne festivalen bygges opp for hvert år til å bli noe veldig annerledes. Her går vi inn i en park og forvandler den og bygger den om til ulike land og verdensdeler.

Og Mocci Ryen syns det er like gøy hver gang, å se hvordan det faktisk blir.

I Hamar gjøres det nå klart til en festival for barn og unge som har som mål å bekjempe fremmedfrykt. På Stoppested verden kan man besøke land fra hele verden på to dager.

Reporter Anne Kari Løberg. Foto: Frode Meskau.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil i grøfta i Redalen

    En bilfører slapp unna uten alvorlige skader, i en utforkjøring på riksveg 4 i Redalen ved firetida i morges. Ifølge politiet skal han ha svingt unna en rev. Føreren ble tatt hånd om av helsepersonell.

  • Tok fyr i ei seng

    En person fikk lettere brannskader på fingre, etter at det tok fyr i ei seng i et hus i Åsmarka i Ringsaker ved 4-tida i morges. Ifølge politiet er årsaken mest sannsynlig et varmeteppe. Brannen ble slukket av folk i huset.

  • Oppførte seg truende

    En mann i 40-åra ble pågrepet av politiet i Våler ved 22.30-tida i går kveld. Han oppførte seg truende mot en nabo. Saken blir videre etterforsket ved Åsnes lensmannskontor.