NRK Meny
Normal

Hedret med snublesteiner

I dag ble ofre for nazistenes massemord hedret i Elverum med kunstprosjektet "Snublesteiner".

Sju ofre for nazistenes massemord ble hedret med kunstprosjektet «Snublesteiner» i Elverum i dag. Idar Levin var bare 5 år da han og moren klarte å flykte fra Gestapo i 1942.

Kunstprosjekt med snublesteiner

Idar Levin var bare 5 år da han og moren klarte å flykte fra Gestapo i 1942. Han husker godt dagen da de flyktet fra nazistene.

– Det var den 28. oktober. Da forlot mor hjemmet vårt for å hente meg på sykehuset. Jeg var gipset, og vi skulle til Sverige. Fem minutter etter at hun dro kom politiet med hunder til huset vårt. De kom etter på sykehuset da de oppdaget at vi ikke var i huset, forteller Levin.

De klarte å rømme unna. Det var det mange andre som ikke klarte den gangen.

Jeg bærer ikke nag. Jeg har faktisk en tysk samboer.

Idar Levin, jøde

Aldri hørt stygge ord

Den tyske kunstneren Gunter Demnig har siden 1993 lagt ned 40.000 snublesteiner på fortau rundt om i Europa der ofre for Holocaust bodde og virket.
I Norge er det nå 140 snublesteiner. 738 norske jøder ble sendt i tyske gasskamre i 1942 og 1943.

Idar Levin

Idar Levin husker godt at han og moren flyktet fra Gestapo.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I dag var Idar Levin i Elverum for å minnes sju av ofrene for nazistenes massemord.

– Jeg kom tilbake hit etter oppholdet i Sverige i1945, og har blitt veldig godt behandlet som jøde her i Elverum. Jeg har aldri opplevd å få noen antisemmittiske uttrykk slengt i trynet. Jeg har blitt betraktet som en god Elverumsborger, sier Levin.

Han sier det kunne vært to snublesteiner til i Elverum om det ikke hadde vært for morens smarte tankegang.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.