NRK Meny
Normal

Hedret med snublesteiner

I dag ble ofre for nazistenes massemord hedret i Elverum med kunstprosjektet "Snublesteiner".

Sju ofre for nazistenes massemord ble hedret med kunstprosjektet «Snublesteiner» i Elverum i dag. Idar Levin var bare 5 år da han og moren klarte å flykte fra Gestapo i 1942.

Kunstprosjekt med snublesteiner

Idar Levin var bare 5 år da han og moren klarte å flykte fra Gestapo i 1942. Han husker godt dagen da de flyktet fra nazistene.

– Det var den 28. oktober. Da forlot mor hjemmet vårt for å hente meg på sykehuset. Jeg var gipset, og vi skulle til Sverige. Fem minutter etter at hun dro kom politiet med hunder til huset vårt. De kom etter på sykehuset da de oppdaget at vi ikke var i huset, forteller Levin.

De klarte å rømme unna. Det var det mange andre som ikke klarte den gangen.

Jeg bærer ikke nag. Jeg har faktisk en tysk samboer.

Idar Levin, jøde

Aldri hørt stygge ord

Den tyske kunstneren Gunter Demnig har siden 1993 lagt ned 40.000 snublesteiner på fortau rundt om i Europa der ofre for Holocaust bodde og virket.
I Norge er det nå 140 snublesteiner. 738 norske jøder ble sendt i tyske gasskamre i 1942 og 1943.

Idar Levin

Idar Levin husker godt at han og moren flyktet fra Gestapo.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I dag var Idar Levin i Elverum for å minnes sju av ofrene for nazistenes massemord.

– Jeg kom tilbake hit etter oppholdet i Sverige i1945, og har blitt veldig godt behandlet som jøde her i Elverum. Jeg har aldri opplevd å få noen antisemmittiske uttrykk slengt i trynet. Jeg har blitt betraktet som en god Elverumsborger, sier Levin.

Han sier det kunne vært to snublesteiner til i Elverum om det ikke hadde vært for morens smarte tankegang.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkulykke Stange sentrum

  Fire biler har vært involvert i ei trafikkulykke i Stange sentrum onsdag ettermiddag. Ifølge politiet er det bensinlekkasje, og nødetatene er på stedet. En person er kjørt til legevakt med kuttskader i ei hånd.

 • Støtter luftputebåt på Mjøsa

  Formannskapet i Gjøvik vedtok i dag å støtte en planlagt luftputebåt på Mjøsa. Det er redningsselskapet som vil ta en slik doning i bruk for å kunne ha helårsberedskap på innsjøen. Gjøviks politikere gir 2 kr pr innbygger, tilsammen 60.000 kroner.

  Luftputebåt på Mjøsa
  Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
 • Politimann siktet

  En politimann ansatt i Innlandet politidistrikt er i følge VG siktet for motarbeiding av rettsvesenet. Mannen ble i fjor dømt til samfunnstraff for råkjøring i sivil politibil. Fengslingsmøtet starter klokka 15 i ettermiddag.