Hedres for å ha hjulpet jødiske flyktninger under krigen

70 år etter krigens slutt får flere grenseloser en israelsk æresutmerkelse for heltemodig innsats med å hjelpe jødiske flyktninger i sikkerhet til Sverige.

Grenselos

HJALP TIL: Grenselosene var sentrale i flyktningarbeidet under krigen. Både jøder og motstandsfolk fikk hjelp av grenselosene da de måtte flykte.

Foto: Riksarkivet

Mange jøder ble reddet i sikkerhet under krigen takket være heltemodig innsats av norske grenseloser. Mange av historiene er fortsatt belagt med taushet eller lite kjent.

Men nå, 70 år etter krigens slutt, får to familier fra Austmarka ved Kongsvinger prisen Righteous Among the Nations for innsatsen.

Deles ut post mortem

Karl og Inga Trosholmen med sønnen Asbjørn, Hans og Laura Solbergseter med sønnene Henry og Einar får den israelske æresprisen post mortem.

– Familiene Trosholmen og Solbergseter viste et ekstraordinært mot da de sto imot de sterke strømningene mot jøder og hjalp jødiske flyktninger, sier viseambassadør Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo.

– Bar gravid kvinne i sikkerhet

Forfatter Birgit Rimstad kommer snart med bok om jødiske barn og unge som overlevde holocaust. Det er hennes fortjeneste at de to familiene nå blir æret.

– Den sterkeste historien er kanskje den da Karl Trosholmen og sønnen Asbjørn bar en gravid kvinne i snøen til den andre siden av grensa. Turen tok åtte timer og kvinnen fødte i Sverige kort tid etter at hun var i sikkerhet.

Martha Lønhøiden

TIDLIGERE: Martha Lønhøiden mener foreldrene og brødrene burde fått prisen mens de var i live.

Foto: Vera Wold / NRK

– Burde fått utmerkelsen tidligere

Martha Lønhøiden, født Solbergseter, var elleve år da krigen brøt ut og husker hvordan brødrene og foreldrene fikk folk i sikkerhet.

– Vi var ofte redde og mor var veldig nervøs for det som foregikk. Men det gikk bra, sier hun.

85-åringen synes det er godt at innsatsen blir satt pris på, men mener det burde skjedd tidligere.

– Det er fint at de blir husket på, men det er for sent. De burde fått prisen for mange år siden, mens de fortsatt levde. Men hvem vet, kanskje de fortsatt følger med.

Seremonien skal foregå i Oslo rådhus neste tirsdag.