NRK Meny
Normal

Hedrer Edith Piaf med konsert

I morgen er det 100 år siden Edith Piaf ble født. Rullestolbruker og dissimilis-korist Monica Johansen markerer jubileet til sitt store idol med egen konsert.

Monica Johansen synger Edith Piaf

HYLLEST: Monica Johansen har med seg blant andre Sigurd Tingstad under morgendagens konsert hvor 100-åringen Edith Piaf hedres.

Foto: Elin Fossum / NRK

Monica Johansen har latt seg fascinere og begeistre av stemmen, personen og skjebnen til fattigjenta fra Paris som ble verdensstjerne.

– Edith Piaf betyr alt for meg. Jeg er virkelig fan av det Eidth Piaf gjorde som sangerinne, sier Johansen.

Så viktig er den franske legenden for Johansen at hun sammen med Eline Holbø Wendelboe inviterer til Piaf-konsert i Kulturhuset Banken i Lillehammer i morgen.

– Dette er en hyllest til hennes 100-årsdag. Edith Piaf levde for sangen, det gjør jeg også, sier Johansen som til vanlig synger i dissimiliskoret Sing Song Singers.

Sangtimer i Frankrike

Allerede som fireåring oppdaget Johansen musikken til Edith Piaf. Nå ønsker hun å utvikle sin egen stemme, og to ganger i året tar hun turen til Frankrike for å lære mer om sang.

– Jeg reiser til Frankrike blant annet for å ta sangtimer på en sangskole, og for å lære masse om stemme og å få stemmen til å bli bedre og sterkere, forteller hun.

Og da er det naturlig nok Piaf som står på repertoaret.

– Det jeg synger aller mest av er Edith Piaf, og da er det riktig for meg å reise til Paris å ta timer der. Det er som medisin for meg. Det som gjør meg så grepet av Piaf er måten hun formidler sangene på. Måten hun bruker stemmen sin på og formidler på, sier Johansen begeistret.

Ho gav sine siste krefter for å syngje om kjærleiken: Edith Piaf på Olympia i Paris i desember 1960.

100 ÅR: Her synger Edith Piaf på Olympia i Paris i desember 1960.

Foto: STF / AFP

Godt samarbeid

Eline Holbø Wendelboe er utdannet skuespiller og har bodd i Paris i mange år. Hun deler Johansen sin sterke fascinasjon for Piaf.

– Jeg vil at vi skal feire 100-årsdagen og hylle kjærligheten, og sette fokus på at det er møter mennesker i mellom som er viktig, sier Wendelboe.

For de to Piaf-entusiastene har juleforberedelsene blitt prioritert bort til fordel for konsertplanlegging.

– Dette betyr alt nå, jula har jeg ikke tenkt på. Jeg fikk lyst til å lage en konsert fordi Monica får et spesielt blikk og smil som rører, når hun synger og hører på Piaf, sier Wendelboe.

Musikerne Arnhild Vik, Sigurd Tingstad og Stèphane Auvray-Nauroy skal også være med på hyllesten av Edith Piaf i morgen.

Hyller Edith Piaf 100 år

FEIRING: – Jeg vil at vi skal feire 100-årsdagen og hylle kjærligheten, sier Eline Holbø Wendelboe (th). Sammen med blant andre Monica Johansen og Sigurd Tingstad ønsker hun velkommen til konsert i morgen.

Foto: Elin Fossum / NRK