Normal

Ung festival lager ny musikk av gamle skatter

ELVERUM (NRK): Volumfestivalen lages av unge folk for et ungt publikum. Likevel satser de på gammel tradisjonsmusikk, riktignok i ny innpakning.

settes inn i Stai-stua på Glomdalsmuseet, hvor konserten skal finne sted

FORBEREDER FESTIVAL: Her settes pianoet inn i Stai-stua på Glomdalsmuseet, hvor støvete gamle melodier skal framføres i moderne form.

Foto: Stein S Eide / NRK

Volumfestivalen, som pågår i Elverum i helgen, har siden 2003 satset på nye talenter innen musikk, film, kunst, litteratur og teater fra Hedmark.

Nå sørger festivalen for at også gammel tradisjonsmusikk fra fylket får nytt liv.

Blåser nytt liv i musikkskatter

Volumfestivalen har gitt tre hedmarksmusikerne Andreas Ulvo, Sigurd Hole og Frode Haltli i oppdrag å dykke i musikkarkivet på Glomdalsmuseet og lage en konsert basert på skattene de finner.

– Ideen kom da vi fikk høre at det finnes over 30.000 noter og 5000 opptak av ulik tradisjonsmusikk fra Hedmark i arkivet på Glomdalsmuseet, sier Mari Nøren Stenersen i Volumfestivalen.

Arkivkonserten på Glomdalsmuseet, Volumfestivalen 2015

TEAMET: Søndag er det klart for Arkivkonserten under Volumfestivalen på Glomdalsmuseet i Elverum. Arkivar ved Glomdalsmuseet, Leif Ingvar, sjef for Volumfestivalen, Mari Nøren Stenersen, daglig leder i Musikk i Hedmark Torbjørn Bækkevold og nestleder i Volumfestivalen Eva Petershagen Åsbø gleder seg.

Foto: Stein S Eide / NRK

Håndplukkede musikere

Meningen er at «Arkivkonserten» skal bli den første i en lang rekke. I år er det jazzmusiker Andreas Ulvo fra Eidskog som er musikalsk leder, og han har fått med seg Frode Haltli fra Våler og Sigurd Hole fra Rendalen, og sammen utgjør de trioen, som skal stå for historiens første «Arkivkonsert» i Staistua på Glomdalsmuseet under Volumfestivalen på søndag.

Frode Haltli, trekkspiller.

Trekkspiller Frode Haltli fra Våler utgjør trioen som skal stå for historiens første 'Arkivkonsert'.

Foto: NRK / NRK

– Det er så mye fin musikk, som vi ikke har fått mulighet til å høre og når tre dyktige musikere lager nye arrangementer på denne tradisjonsmusikken, blir det nytt og spenndene, sier nestleder i Volumfestivalen, Eva Petershagen Åsbø.

Sigurd Hole

Bassist og arrangør Sigurd Hole fra Rendalen skal sammen med musikerne Frode Haltli fra Våler og Andreas Ulvo fra Eidskog lage 'ny' musikk av gammel tradisjonsmusikk fra fylket.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Bra at musikken blir tatt fram igjen

– Det er veldig bra at musikken vi har i arkivet blir tatt i bruk igjen, vi ser ikke den store verdien i musikk som ligger og støver ned uten å bli brukt, sier musikkarkivar Leif Ingvar Ranøien ved Glomdalsmuseet.

– Det er et fantastisk arkiv på Glomdalsmuseet, som altfor få folk vet om. Så da Volumfestivalen kom med idéen ville vil være med, sier Torbjørn Bækkevold, daglig leder for Musikk i Hedmark, som støtter prosjektet sammen med Glomdalsmuseet og Fond for lyd og bilde.

– Mangfold er viktig for oss i Volumfestivalen og når vi gjør noe nytt ut av det, er det ikke gammelt lenger, sier nestleder for festivalen, Eva Petershagen Åsbø.