NRK Meny
Normal

Hedmark sa ja. Oppland sa nei.

Politiet i Hedmark og Oppland er delt i synet på om politiet skal kunne bære våpen i vanlig tjeneste. Flertallet på landsmøtet i Politiets Fellesforbund har gått inn for at politiet skal få ha våpen i daglig tjeneste.

Politiet i Hedmark og Oppland er delt i synet på om politiet skal kunne bære våpen i vanlig tjeneste.

Flertallet på landsmøtet til Politiets Fellesforbund sier ja til våpen. I Hedmark og Oppland er de delt.

I nesten alle land er det et vanlig syn med bevæpnet politi. Nå kan det bli framtida også her.

Med 71 mot 53 stemmer gikk landsmøtet i Politiets Fellesforbund i går inn for at politiet i sitt daglige virke skal kunne bære våpen.

Hedmark stemte for. De tillitsvalgte fra Oppland stemte i mot.

– Jeg har vært mot og vært stolt over at vi har hatt et ubevæpnet politi, men jeg har sett at samfunnsutviklingen har utviklet seg slik at vi må tørre å ta denne debatten. Derfor sa jeg ja, sier Frode Hjulstad, nestleder i Politiets Fellesforbund i Hedmark.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politiets Fellesforbund

Politiets Fellesforbund har landsmøte i Molde denne uka.

Foto: Remi Sagen / NRK

Sa nei

Delegatene på landsmøtet fra Oppland hadde et annet syn og støttet mindretallet:

– Gudbrandsdalen er i mot generell bevæpning. Vi tror et ubevæpnet politi er måten å gå inn i framtida på, sier Brede Halbrekken, leder i Politiets Fellesforbund i Gudbrandsdalen.

– Det er mange gode argumenter for og mot. Vårt distrikt hadde en veldig tung nei-side. 80 prosent sier nei, og jeg valgte å lytte til det og argumentene som taler for at vi fortsatt skal være ubevæpnet, sier Eystein Holte, nestleder i Politiets Fellesforbund i Vest-Oppland.

– Ikke noe behov

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Foto: politiet

I dag går ikke politiet rundt med våpen, men i hver av bilene som brukes i Hedmark er det våpen nedlåst. Dette kalles fremskutt lagring. Når situasjonen krever det blir våpen tatt i bruk. Da må politiet også ta på fullt sikkerhetsutstyr.

Det må også hentes inn tillatelse fra politimester eller operasjonsleder. Dette er en ordning som politimesteren i Hedmark synes funger bra. Han ser ikke behov for generell bevæpning.

– Jeg kan ikke se at det er noe behov for å endre den praksisen vi har i dag. Ser du på risikobildet generelt både i Hedmark og ellers, så mener jeg vi har det vi trenger med ordningen med fremskutt lagring. sier Tormod Bakke, politimester ved Hedmark politidistrikt.