NRK Meny
Normal

Hedmark-leder trekker seg i protest mot MDGs rovdyrpolitikk

Miljøpartiet De Grønne er et storbyparti, sier partiets talsperson i Hedmark Katrine Aalstad. Hun trekker seg som talsperson for MDG i protest mot partiets ensidige rovdyrpolitikk.

Portrett av Katrine Aalstad

TREKKER SEG: Katrine Aalstad trekker seg som talsperson i MDG Hedmark.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– MDGs ledelse har bare fokus på rovdyr, sier Aalstad.

I et leserinnlegg i avisa Glåmdalen skrev hun at MDG i Hedmark ikke ville støtte den store demonstrasjonen i Oslo tidligere i høst mot vedtaket om felling av 47 ulver i Norge:

I leserinnlegget skrev hun:

«Når vi skal skyte 47 ulver, er vi enige om at det er et trist og vondt inngrep i norsk natur og artsmangfold. Men rammebetingelsene for norske gårdbrukere gir ikke rom for andre løsninger.»

Dette fikk Katrine Aalstad ikke støtte for i partiet og nå trekker hun seg.

– MDG har ingen helhetlig politikk som favner både landbruket, distriktene og rovdyrene, sier hun.

– Storbyparti

– Når ledelsen i partiet bare har fokus på rovdyr, da blir MDG først og fremst et storbyparti, og et parti som ikke greier å føre en god politikk for vårt fylke, sier Aalstad.

Aalstad mener MDGs landbrukspolitikk og rovdyrpolitikk ikke henger sammen. For henne er små og mellomstore bruk, økt bruk av beite, og norsk matproduksjon basert på norske ressurser en forutsetning for å stoppe klimautslippene

– I dag har MDG ikke noe svar på hvordan bonden skal kunne beskytte dyra sine, sier hun.

Avviser kritikken

– Jeg opplever at Katrine Aalstad ikke er enig i den politikken MDG har vedtatt. At hun da trekker seg er en ryddig avklaring, sier partisekretær Lars Gaupset.

Han mener partiet har en god politikk som ivaretar både hensynet til økt matproduksjon og beitebruk, og samtidig ivaretar hensynet til biologisk mangfold.

– Vi kan ikke utrydde to tredjedeler av ulvebestanden slik regjeringen legger opp til, sier han.

Blir i partiet foreløpig

Aalstad vil ikke melde seg ut av Miljøpartiet De Grønne. Ikke ennå. Men hun tordner løs mot ledelsen:

– MDG er et lite parti i vekst. Det er uten tydelig og samlende ledelse, det er et umodent parti. Når holdningen om at «enten er du med oss eller så er du mot oss» får lov å spre seg fra toppledelsen og ned, da har vi ingen sjanse til å bli det grønne partiet Norge trenger. Da vil MDG være et parti for de ekstreme interessene som ikke er opptatt av helhet og sammenheng.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Vi har livlige og gode diskusjoner i partiet. Rovdyrpolitikken ble vedtatt i landsstyret der Hedmark også deltar, sier partisekretær Gaupset.