NRK Meny
Normal

Hvert femte Frp-medlem i Hedmark forsvant i fjor

De har Siv Jensen i Finansdepartementet. De sitter i regjering. Men i Hedmark mister Fremskrittspartiet både hele lokallag og mange medlemmer.

Tor André Johnsen

Frp'ere kaller en spade en spade, sier Tor Andre Johnsen

Foto: Frode Meskau / NRK

– Frp får mye juling i media og av opposisjonen, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen fra Ringsaker. Han er også politisk nestleder i Hedmark Frp. Også her vanker det juling. Men den gir partiet seg sjøl:

«Nedlatende språlbruk, negativ omtale av partifeller og interne konflikter har ført til utmeldinger av lokallag», heter det i Hedmark Frps årsmelding for 2014 i oppgjøret med egen partikultur.

– Det er ikke noe speselt verre nå enn det var før, sier Johnsen.

Kaller en spade for en spade

Tor Andre Johnsen har vært med i Hedmark Fremskrittsparti siden 1985.

– Vi er vel litt mer kraftige i språkbruken, det er vi jo politisk også. Vi kaller en spade for en spade, sier Johnsen.

Der har vi en viktig å jobb å gjøre. Vi må få på plass flere lokalag igjen.

Tor Andre Johnsen, politisk nestleder i Hedmark Frp

Likevel synes fylkespartiet at det har vært vel kraftig språkbruk det siste året. I årsmeldingen skriver Hedmark Frp at de har hatt «betydelige utfordringer organisatorisk», og at det har «ulmet» under overflaten .

Ni av 16 lokallag ba om ryddehjelp. I Hamar var det skikkelig bråk. Fylkesstyret krevde at hele lokallagsstyret skulle skiftes ut. I Ringsaker kranglet ledende medlemmer åpenlyst etter nominasjonen. Mange ledende partifeller meldte seg ut i begge kommunene.

– Jeg vil ikke kalle noen urokråker. Dette er politikkens vesen. Politikk handler om kamp om posisioner, og da vil du få slike gnisninger, sier Johnsen.

Partiet blir mindre

Nå er det god stemning i fylkespartiet og de lokale partilagene, sier Johnsen.

Verre er det at partiet blir mindre.

De siste to åra har fire lokallag blitt lagt ned, Våler, Folldal, Stor Elvdal og Sør Odal.

Og de 14 som er igjen harr mistet medlemmer. Siden 2011 har Hedmark Frp mistet 200 medlemmer. I fjor forsvant hvert femte medlem. Nå er det 5-600 medlemmer igjen.

– Der har vi en viktig å jobb å gjøre. Vi må få på plass flere lokallag igjen. Men da jeg kom med i Frp var det bare lag i Kongsvinger, Hamar og Elverum, så sånn sett har vi vokst og utvidet oss, sier Tor Andre Johnsen.