NRK Meny
Normal

Har ventet ti måneder på avklaring i barnemishandlingssak

Terroraksjonen den 22. juli er hovedårsaken til at den såkalte somaliersaken i Gjøvik er forsinket med over et halvt år. I fjor vår ble tolv somaliske barn tatt fra foreldrene sine etter mistanke om barnemishandling.

Video Mistanke om barnemishandling

Mistanke om barnemishandling

Hans Thomas Gefle

Hans Thomas Gefle

Foto: Arvid Torsgard / NRK
Julie Dalsveen

Julie Dalsveen

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Ennå har ikke politiet fått overlevert saken til statsadvokaten.

For snart ti måneder siden ble tolv somaliske barn tatt fra sine foreldre. Ifølge politiet skal flere av foreldrene ha brukt vold mot barna, noe foreldrene nekter for. Politiet prøvde å bli ferdige med etterforskningen av disse sakene i løpet av sommeren 2011. Men så kom den 22. juli:

– Vi ba om en sakkyndig rapport fra Rettsmedisinsk Institutt i juli 2011. Den mottok vi først 21. desember. Denne rapporten var vi lovet tidligere, men på bakgrunnen av hendelsene 22. juli har denne rapporten blitt forsinket, sier politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt.

– Sterkt bekymret

Hans Thomas Gefle er advokat for den ene av de somaliske familiene. Han reagerer svært sterkt på den lange skasbehandlingstiden både hos politiet og hos barnevernet:

– Vi er nå ti måneder ut i saken og enda sitter vi uten resultat fra politiets side og vi er sterkt bekymret.

– Hvorfor det?

– I den familien jeg representerer er det tre barn i alderen to-seks år som nå over lang tid har sittet i hvert sitt beredskapshjem i påventa av avklaring av saken, sier Gefle.

Er ferdig etterforsket

I følge Dalsveen er saken nå ferdig etterforsket, og blir oversendt statsadvokaten for eventuell påtale en av de nærmeste dagene.

– Vi har forståelse for at dette er vanskelig både for foreldre og for unger, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil endre navn på storfylket

  Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

 • Nyvalgt fylkesleder KrF

  Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

  Oluf Maurud
  Foto: Jorun Vang / NRK
 • Mistillit til Listhaug

  Med noen unntak mente KrFs delegater til fylkesårsmøtene i Hedmark og Oppland at landet ikke er tjent med Listhaug som justisminister. I dag ba de fylkeslederne gi beskjed til partiledelsen om at Listhaug må omplasseres.

  Ivar Aars på talerstolen fylkesårsmøtet KrF
  Foto: Jorun Vang / NRK