Har vært 53 år på samme campingplass

SVEASTRANDA (NRK): Øyvind og Ruth Arnetvedt fra Bergen har campet på Sveastranda camping i en mannsalder.

På samme campingplass 53 år på rad.

SAVNER VOGNA: Campingturistene Øyvind og Ruth Arnetvedt har det fint i hytta, men savner det sosiale livet fra når de bodde i vogn.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Campingveteranene Øyvind og Ruth Arnetvedt er bedre kjent med campinglivet enn de fleste. Hver sommer i 53 år på rad har de tilbragt på Sveastranda camping, som ligger ved Mjøsa, mellom Gjøvik og Biri.

– Her har vi det veldig bra, vi trives god i området rundt Mjøsa og har mange venner her. Første gangen vi var her var når vi skulle besøke noen venner som hadde flyttet fra Bergen til Gjøvik i 1959. Siden 1962 har vi vært her på campingplassen hver sommer. Men vennene vi hadde på Gjøvik er døde, sier de til NRK.

Droppet vogna

Men i år er det en annerledes ferie for paret fra Bergen. For første gang har de latt campinvogna stå, og istedet innlosjert seg i en campinghytte.

– Hytta er et forsøk for å se hva vi vil gjøre resten av tida vi har igjen. Men vi satser på å komme tilbake til neste år også. Vi er optimister, sier Øyvind.

Resten av familien pleier også å komme innom, så noen dager i året samles barn, barnebarn og oldebarn på Sveastranda. De har aldri vurdert å reise til sydligere strøk i ferien.

– Vi har vært på Gotland, Danmark og i Nord-Norge, men det er her vi trives best. Dessuten er jeg redd for å fly, så sydenferier har aldri vært aktuelt, sier Ruth.

For mange er ferie å oppleve nye ting. For ekteparet Arnetvedt fra Bergen er ferie å besøke Sveastranda camping i Gjøvik. Det har de gjort hvert år siden 1962

I år er det likevel en annerledes ferie for paret fra Bergen. For første gang har de latt campinvogna stå, og istedet innlosjert seg i en campinghytte.

Savner østlandsværet

De første årene bodde de i telt med barna. Deretter lagde de seg en slags campingbil, og så ble det kjøp av campingvogn.

– Den første vogna vi hadde var spartansk i forhold til det vi har i dag. Det var kokeapparat, vask, benker og et bord. Den hadde vi mens ungene var små, og så kjøpte vi en større i 1979, husker Ruth.

Sommerværet har vært alt annet enn optimalt, og det merkes også for campingturistene. Været var bedre før, men campingveteranene prøver å ikke la det påvirke for mye.

– Tidligere visste vi at det alltid var godt vær på Østlandet når vi dro, men nå har vestlandsværet kommet hit. Det er ikke det samme som før.

Møtes år etter år

Ole Petter Sveen er daglig leder ved Sveastranda camping. Han har nærmest vokst opp med ekteparet Arnetvedt og setter stor pris på at de kommer tilbake år etter år.

– Jeg satt i barnevogna og var ett år første gangen de var her i 1962. Siden den gang har vi møttes hvert eneste år. Det er utrolig hyggelig at vi har så trofaste gjester her på campingplassen, sier han.