NRK Meny
Normal

Har smuglerne rett utenfor kjøkkenvinduet

Per Skoglund bor 50 meter unna svenskegrensa og har levd tett på smuglertrafikken hele livet. Den lille grenda han bor i ligger langs en av mange små og uoversiktlige veier inn til Norge, og her skjer smuglingen fra Sverige over en lav sko.

Per Skoglund

SMUGLERBAKKEN: Mange tunglastede kjøretøy kjemper seg opp bakken ved Per Skoglund sitt hus. Langt fra alle har lovlig last i bagasjen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det er ikke mange hus på Kjerret i Austmarka, men trafikken er til tider tett gjennom den lille grenda, som ligger fire mil sør-øst for Kongsvinger. Per Skoglund har bodd her mesteparten av livet, og følger trafikkbildet tett.

– I forhold til hvor mange som bor her, er trafikken formidabel. Det burde vært satt opp et slags telleverk, humrer han.

Tung last

Rett utenfor Skoglund sitt hus ligger en av 36 grenseoverganger i Hedmark. Det er ikke uvanlig at tungt lastede kjøretøy med nervøse sjåfører snegler seg opp den bratte, smale bakken ved huset hans, som ligger 50 meter unna Sverige.

– Jeg har jo blitt vant til trafikken utenfor huset og tenker ikke noe særlig på hvem som kommer eller hva de har med seg. Men det kunne vært moro å låne noen tollskilt for å ta et par stikkprøver, ler han.

– Smugles fem tonn alkohol i døgnet

Det finnes mange bedre veier inn til Norge enn den som går gjennom Kjerret, men det er ikke veistandarden eller det storslåtte synet av svensk-norsk granskog som gjør at folk velger denne ruta.

Morten Nystuen

I FELT: Kameraer er til hjelp for Morten Nystuen og tollerne ved Kongsvinger. Men den viktigste jobben gjøres ute på patruljer.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Beregninger vi har gjort tyder på at det kommer inn fem tonn alkohol i døgnet. Smuglingen endrer seg hele tida. Derfor må vi ligge i forkant, og det er en utfordring med så mange grenseoverganger, sier Morten Nystuen, kontorsjef hos Tollvesenet i Kongsvinger.

Bruker kameraer og patruljer

For å forhindre smugling har Tollvesenet innført kameraer på grensa. Disse er koblet til arkivet, slik at historikk om kjøretøyene kan hentes frem.

– Suksessfaktoren er at vi har mobile patruljer som kjører rundt. Vi skal være uforutsigbare, og kan dukke opp som troll av eske, sier kontorsjef for Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Ringer for å sjekke

Per Skoglund hører godt når fullastede biler skrangler forbi huset, og blir fra tid til annen oppringt av folk som lurer på om tollerne er utpå.

– For en tid tilbake kom det en kar gående over jordet her borte. Han kom innom og lurte på om han kunne sette igjen en pappeske med drikkevarer hos meg, ler Skoglund.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Slettåsflokken får leve

  Stortinget sluttet seg ikke til Senterpartiets forslag om å skyte ulvene i Slettås-flokken. I voteringen i dag ble det klart at bare elleve representanter stemte for forslaget, mens 91 stemte mot, melder NTB.

  Slettås-flokken på Osensjøen
  Foto: Arne Nævra/Torgeir B. Lande / NRK
 • Mye støv i Lillehammer i morgen

  Torsdag 14. desember ventes det perioder med høy luftforurensing av svevestøv i Lillehammer, skriver GD. Barn med luftveislidelser og voksne med alvorlige hjerte-, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktiviteteten.

  Tett med støv over Lillehammer
  Foto: Stein Skinstad / NRK
 • Vi googler Adam Douglas

  Nordmenn er veldig interesserte i Adam Douglas. Stjernekampvinneren, som er bosatt på Harestua, er nummer to på lista over hvem normenn har googla mest i 2017 - kun slått av den britiske sangeren Ed Sheeran. Dette kommer fram i en oversikt fra Google.

  Adam Douglas