NRK Meny
Normal

Har produsert det siste vinduet på Nordan

Etter et turbulent år med permisjoner og oppsigelser, stenger vindusfabrikken Nordan i Åsnes på fredag. Bare fire av de 61 ansatte ved fabrikken har fått seg ny jobb. Nå går de en usikker fremtid i møte.

Produksjonen avsluttes på Nordan

Terje Olav Sundeng er i ferd med å lage et av sine aller siste vinduer ved vindusfabrikken Nordan. Fredag stenger den største private arbeidsplassen i Åsnes for godt.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Etter et vanskelig år, preget av nedleggelse og usikkerhet, er det nå ubønnhørlig slutt for vindusproduksjonen på Nordan i Åsnes. På fredag stenger dørene og de ansatte har ingen jobb å komme tilbake til når helga er over.

Terje Olav Sundeng lager et av sine siste vinduer på arbeidsplassen han har hatt i 45 år.

– Jeg er så heldig at jeg kan gå av med pensjon, men skulle ønske at jeg selv kunne bestemme når det var slutt. Men jeg tenker mest på de av oss som ikke har fått nye jobber og ikke har noe å gå til når mandagen kommer. Hverdagen blir nok vanskelig, tror Sundeng.

Ingen ny jobb å gå til

Rett før jul i fjor kom første signal om nedleggelse. Lav ordreinngang førte til permisjoner, og senere kom beskjeden om nedleggelse. Fabrikken har gått med overskudd, men ofres til fordel for produksjon ved konsernets andre fabrikker.

Frustrasjonen har preget året ved Nordan og arbeidsmarkedet i Åsnes er ikke det beste. Det betyr at de færreste ved vindusfabrikken har fått seg ny jobb. Kun fire av 61 ansatte har fått ny jobb, og det er vanskelige tider for spesialiserte yrker i industrien.

Jan Tommy Skjæret

Jan Tommy Skjæret er nestleder i fagforeningen og tror de ansatte vil savne det sosiale livet på jobben.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– I dette området av Hedmark er det få arbeidsplasser, og i industrien er det spesielt vanskelig. De som jobber her er fagarbeidere, så situasjonen er veldig spesiell, sier Jan Tommy Skjæret, nestleder i fagforeningen ved Nordan.

– Tett samhold

De fleste ansatte ved Nordan har vært ved bedriften i mange år, og noen har tilbragt hele yrkeslivet ved fabrikken. Samholdet har vært tett blant de ansatte, og dette vil bli et tomrom nå som jobben er slutt.

– Dette har vært en god bedrift å jobbe i og folk har gledet seg til å gå på jobb. Nå skiller vi lag. Folk har jobbet sammen her i flere tiår, så at det er slutt blir veldig rart, sier Skjæret.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND