NRK Meny
Normal

Har kontroll på brannen på Gjøvik

Brannvesenet har kontroll på brannen i et lakkverksted på Gjøvik. Folk i området ble bedt om å holde seg inne på grunn av kraftig røykutvikling.

Brannvesenet fikk kontroll over brannen i et lakkverksted på Gjøvik
Foto: Andreas Skeide / NRK

Brannen førte til stor røykutvikling i området ved lakkverkstedet, og politiet gikk raskt ut med en oppfordring til folk i området om å trekke unna røyken, stenge vinduer og dører og helst holde seg innendørs.

Ifølge innsatsleder Geir Atle Enger brant det i lakkrommet på verkstedet.

– Brannen var ganske kraftig, for det sto 200 liter med tynner i dette rommet som det begynte å brenne i. Lakkrommet er en egen branncelle, dermed fikk vi greit kontroll over brannen, sier Enger.

Brannvesenet fikk kontroll over brannen på Gjøvik

Brannvesenet prioriterte først og fremst å fjerne en eksplosjonsfarlig gass fra lakkrommet der det brant.

Foto: Andreas Skeide / NRK

Eksplosjonsfarlig gass

Tynner er en løsemiddelblanding som blant annet brukes til å gjøre for eksempel maling og lakk mer flytende.

– Det var kraftig røykutvikling, og den hadde spredt seg til hele produksjonslokalet. Det er store lokaler så det var litt vanskelig å orientere seg, siden det var såpass røykfullt, men slukningsarbeidet gikk greit.

Brann på Gjøvik

Brannen førte til mye røyk, men ingen personer skal ha blitt skadet.

Foto: Eli-Renate Stigersand

Brannvesenet måtte fjerne noen flasker med asylen før de kunne gå inn å slukke brannen.

– Asylen er en gass som kan eksplodere når den blir utsatt for høy varme, og da har vi en helt annen situasjon. Da får vi en sikkerhetsavstand på 300 meter som gjør at alle må innen dette området må evakueres. Så prio en var å få bort de flaskene, og så slukke og det klarte vi, sier Enger.

Han betegner risikoen i denne brannen som grei, siden de fikk raskt kontroll over asylenflaskene, og brannen i lakkrommet var kontrollbar og på et begrenset området.

Ba folk holde seg inne

De ansatte ved verkstedet er evakuert, og ingen skal ha blitt skadet i brannen. Men politiet oppfordret folk om å holde seg inne til brannen var under kontroll.

Ved 16-tida meldte politiet at brannvesenet hadde kontroll på brannen, og at det ikke er eksplosjonsfare på brannstedet.