NRK Meny
Normal

Larsen: – Anmeldelsene er levert i andre politidistrikt

Verken Gudbrandsdal politidistrikt eller lensmannskontoret i Vågå har mottatt anmeldelser fra vitner i Øygard-saken. – Anmeldelsene er levert i andre politidistrikt, svarer forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen uttalte i går at flere vitner hadde følt seg truet, og at de har levert inn anmeldelser.

Politiet i Gudbrandsdal politidistrikt bekrefter både overfor avisa GD og NRK at de ikke har mottatt anmeldelser i saken.

– Anmeldelsene har kommet til et annet politidistrikt, så det er naturlig, sier Larsen.

Rettsdagen mandag skulle ha startet med vitnemålet til den fornærmede 16-åringens far.

Møte på bakrommet

Men forsvareren til Øygard brøt inn og ba om et aktørmøte på bakrommet i forkant av rettsmøtet.

Hun mente det var grunn til å sette spørsmålstegn ved om rettssaken mot Vågå-ordføreren skal fortsette for åpne dører, fordi vitner har mottatt trusler og på grunn av måten media dekker saken på.

– Jeg skal ikkje være etterpåklok, men jeg har sett hvordan media dekker og håndterer denne saken. At jeg og Øygard har blitt nedringt, også gjennom helga, kan vi leve med. Men vitne får forespørsler og trusler. Flere vitner opplever at de ble så presset av journalistar forrige uke, at de ikke kan akseptere situasjonen, sa hun.

Oppringt og truet

– Vitner har blitt oppringt og truet både av journalister, anonyme og navngitte personer, opplyste forsvarer Larsen da hun avbrøt dommeren ved rettsdagens start mandag.

Ingen av vitnene har foreløpig trukket seg.

– Men de har blitt så presset av journalister og privatpersonar at de ikke føler at de kan akseptere denne situasjonen, la Larsen til.

Aktor Thorbjørn Klundseter gjekk med på et møte på bakrommet for å diskutere saken. Retten bestemte seg deretter for disse tre retningslinjene:

1. Det er ikke tillatt å gjøre intervju, fotografere i rettssalen

2. I tinghuset skal intervju, filming skje i et avgrensa område. Aktor, forsvarer og bistandsadvokat vil komme dit når de ønsker å gi intervju

3. Retten understreker at media må visa varsomhet i sin dekning av saken. Trusler mot vitner er ei alvorlig, straffbar handling.

Disse reglene ble noe lempet på etter at media fikk komme med sine innspill tirsdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mot kald helg

    Det blir stort sett kuldegrader i Hedmark og Oppland i helga, seier meteorologen. Laurdag blir det truleg skya med enkelte sludd og snøbyer, og det kan også bli tåke i låglandet. Men likevel kan vi vente nokre solgløtt inn i mellom. Søndagen blir det bra vêr ifølgje meteorologen.

  • Elg langs vegane

    Det er mykje elg som går langs vegane i både Hedmark og Oppland i ettermiddag. Vegvesenet ber bilistar vere obs på dyra, og seier det mellom andre stadar er elg ved vegen på Rv 3 i Gjøvik-området, Rv 4 ved Harestua og langs E6 ved Brumunddal.

  • Trafikken går sakte

    PÅ E6 mellom Kolomoen og Harmar er det saktegåande trafikk. Det er stor trafikk gjennom vegarbeidsområdet, og køen heng igjen etter oppryddinga ved Uthus i Stange tidlegare i ettermiddag.