– Vil aldri sette min fot i London Eye igjen

Anne-Mette Engeli (44) og mannen satt fanget i over tre timer i toppen av et pariserhjul. Iskalde og tissetrengte ventet de på informasjon fra Londons største turistattraksjon.

Fanget i London Eye

MED HØYDESKREKK 135 METER OVER BAKKEN: Her satt ekteparet fanget sammen med hundrevis av passasjerer i pariserhjulet London Eye lørdag kveld 2. oktober

Foto: Tom Erik Engeli

Anne-Mette Engeli har utpreget høydeskrekk, men da hun og mannen Tom Erik skulle på tur til London første helg i oktober, så mannet hun seg opp:

– Jeg kan jo ikke dra til London uten å ta en tur i London Eye, sa hun til mannen Tom Erik, og de forhåndsbooket billettene til en tur med det berømte pariserhjulet.

Ekteparet Engeli før de går ombord i London Eye

LYKKELIG UVITENDE SELFIE: Tom Erik og Anne-Mette Engeli før de gikk ombord i pariserhjulet.

Foto: Anne-Mette Engeli

«Var redd kona skulle flippe helt ut da hjulet stoppet»

Etter mye venting i lang kø, ble de to og cirka tjue andre turister geleidet inn i en av de 32 glasskapslene i Europas største pariserhjul ved elva Themsen.

Anne-Mette merket seg straks at det var veldig kjølig der inne, men slo seg til ro med at tretti minutter som turen pleier å ta, det ville hun klare i de klærne hun hadde. Det viste seg å holde hardt.

Rykkvis nærmet de seg toppen, og da opplendingenes kapsel var helt øverst, stoppet hjulet helt, 135 meter over bakken. En forhåndsinnspilt stemme fra høyttaleren fortalte passasjerene at det hadde oppstått tekniske problemer og at det ble jobbet med saken. Den meldingen ble gjentatt hver halvtime. Mer informasjon kom ikke.

Les også om saken i BBC-News

Satt fast i toppen av London Eye

MED HØYDESKREKK 135 METER OVER BAKKEN: Anne-Mette Engeli fotografertt av mannen mens de satt fanget sammen med hundrevis av passasjerer i pariserhjulet London Eye lørdag kveld 2. oktober

Foto: Tom Erik Engeli

Kald opplevelse

– Det var isende kaldt. Vi byttet på å sitte på metallgulvet og på benken i midten, det var ikke sitteplasser til alle, sier Anne-Mette. Hun var glad det ikke skjedde midt på vinteren.

Ingeniøren Tom Erik Engeli ble mer stressa enn kona med høydeskrekk etterhvert som tida gikk og informasjonen uteble. Airconditionen gjorde det stadig kjøligere, og folk begynte å bli sultne.

«I nødboksen ligger det 5-6 varmefolier og engangsbekken hvis man må på do»

– Vi trykka på callingen til driftspersonalet og fikk koden til den ene nødboksen. Den andre klarte vi ikke å åpne. Nedi boksen lå litt vann, noen pappkopper å tisse i og noen få aluminiumsfolier til å varme oss, sier Tom Erik.

God utsikt fra London Eye

TIMESVIS I TOPPEN: Ekteparet Engeli oppholdt seg i en slik glasskapsel i over tre timer. De fikk god tid til å se på utsikten da pariserhjulet fikk tekniske problemer.

Foto: Karianne Stordal / NRK

Ingen panikk

Den lange og kalde ventetiden til tross, det var bra stemning blant de 20 passasjerene i kapselen deres. Folk fra USA, Frankrike, Polen og altså Odnes i Søndre Land småpratet med hverandre. Ei dame opplyste at hun hadde litt mat i veska om det skulle bli langvarig, noen vitset og lo, andre satt helt stille.

Les om da London Eye stoppet i 2008

Vet ikke årsaken

Etter tre og en halv time begynte hjulet og røre på seg igjen, og Anne-Mette turte ikke kjenne på lettelsen før hun hadde fast grunn under føttene. Der nede stod personalet og ba om unnskyldning, delte ut kaldt vann, kjeks og sjokolade. Men de sa ingenting om hvorfor hjulet stod stille så lenge.

Jeg stoler ikke 100 prosent på sikkerhetssystemet, eller på at personalet klarer å håndtere slike kriser.

Tom Erik Engeli, ingeniør og "hjulfast" i London Eye
Tom Erik Engeli fast i London Eye

LØRDAGSKVELD I KALD KUPPEL: Tom Erik Engeli knipset av kona etter noen timer høyt oppe i pariserhjulet.

Foto: Anne-Mette Engeli / privat

– Jeg vil tenke meg om to ganger før jeg går ombord i en slik igjen, sier Tom Erik. Han er ikke redd for høyder og har vært en gjenganger på Tusenfryd, men pariserhjulet i London frister ikke til gjentakelse.

«Vi fikk tilbud om nye billetter som plaster på såret. Det takket vi nei til»