Har han Norges mest eksotiske stillingstittel?

I over et år har Andreas Orset vært ansatt som «eventyrer». Flere tusen kilometer har han gått, og bostedet har vært naturen selv.

Andreas Orstad

EVENTYRER: Toppturer, skiturer, ferder over vidder, Andreas Orstad har krysset Norge på kryss og tvers i 13 måneder. Ikke en dag har han angret på at han søkte på den svært originale jobben. Her er han på Senja.

Foto: Privat

– Eventyrer er en fin tittel, jeg kan ikke klage på den. Det er morsomt å få betalt for å gå på tur i et helt år!

Livet Andreas Orset har levd det siste året kan kanskje få noen turentusiaster til å bli grønne av misunnelse, mens komfortelskere ville hatt problemer med å holde ut en hel dag.

Siden juni i fjor har han nemlig vært ansatt som eventyrer, av den norske skoprodusenten Alfa og Norsk Friluftsliv. Andreas har hatt som oppgave å teste sko og spre turglede til det norske folk.

– Faktisk søkte jeg via en Finn-annonse. Det sto «Vil du bli betalt for å gå Norge på kryss og tvers»? Så var jeg så heldig å bli plukket ut, av 1000 søkere.

Minst 2500 kilometer

Andreas Orset

SOMMERTOGBESØK: NRK møtte denne uken Andreas Urset i forbindelse med Sommertoget. Han fortalte gladelig om alle eventyrene han har fått være med på. Og selvsagt er fjellskoene på, han har testet ut over 20 av dem det siste året.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Å si at det har blitt noen kilometer det siste året er en underdrivelse.

– Jeg har forsøkt å «tracke», og iallfall tracket 2050 kilometer. Men på en del småturer har jeg droppet å ha på trackingen, så det har vel blitt en del mer.

Men hver eneste kilometer har han satt pris på.

Jeg får sett utrolig mye, jeg har jo vært på kryss og tvers i Norge, og sett det vakre hva vi har å by på. Noen ganger har jeg gått helt enkle turer som er fint for familien, andre ganger over vidder, toppturer og sovet på toppene.

Andreas Orset

JOTUNHEIMEN: At Norge også har en rik dyrefauna fikk Andreas oppdage da han møtte rein under sin ferd i Jotunheimen.

Foto: Privat

Flyttet ut i naturen

Han legger ikke skjul på at livet er av den originale sorten. Andreas har ikke et annet bosted enn naturen selv.

– Det er et veldig spesielt liv, det er det. Jeg bor mye i telt, og under åpen himmel. Jeg har ikke noe leilighet lenger, jeg bare flyttet ut i naturen. Men jeg har blitt glad i å bo i telt, og jeg er ikke lei det enda.

Når man går og går, er det også viktig å passe på vekta.

– Jeg gikk hardt ut, startet med å gå fra Oslo til Jotunheimen, som er en tur på 400 kilometer. Jeg ble veldig tynn, så jeg måtte endre litt på planen, sier han.

Andreas Orset Geiranger

GEIRANGER: Andreas Orset har hatt som misjon å spre turglede og og gi folk i alle aldre lyst til å reise ut i naturen. Dette bildet fra praktfulle Geiranger er et flott postkort i så måte.

Foto: Privat

Flytter til familien

Andreas har gått i 13 måneder og er nå straks ferdig. Han avslutter i Jotunheimen, ned festivalen Vinjerock.

– Så skal jeg flytte tilbake til Bergen, jeg har savnet litt å være i nærheten av familie og venner. Jeg skal studere på Norges Handelshøgskole, og så er jeg så heldig at jeg får jobbe litt videre som eventyrer. Men det blir godt ikke hele tiden å leve i en sekk!