NRK Meny
Normal

Han har feiret Norges frihet i 70 år

LILLEHAMMER (NRK): Wilhelm Molberg Nilsen (100) heiste flagget på den første offisielle flaggdagen etter kapitulasjonen i 1945. Nøyaktig 70 år etter gjør han det samme.

Wilhelm Molberg Nilsen på Utsiktsbakken

70 ÅR ETTER: Hundre år gamle Wilhelm Molberg Nilsen markerte nasjonaldagen på Utsiktsbakken i Lillehammer. Her er han avbilda ved minnesmerket etter de falne soldatene.

Foto: Madeleine Cederström / NRK

– Det er litt annerledes i dag enn i 1945, sier hundreåringen Wilhelm Molberg Nilsen.

Han var distriktssjef for hjemmestyrkene i Gudbrandsdalen og fikk for 70 år siden ansvar for å heise flagget og holde talen på Stortorget i Lillehammer. 17. mai 1945 var den første offisielle flaggdagen etter at tyskerne hadde kapitulert.

– Alle vi distriktssjefene tok imot Kronprins Olav, sjefen vår, da han kom tilbake fra England 13. mai. Han ba oss hilse til hjemmestyrkene våre rundt om i Norge da vi heiste flagget 17. mai, sier Molberg Nilsen.

Daværende Kronprins Olav hadde forklart at han ikke kunne dra rundt i hele Norge selv, og mente det var en god løsning å ta imot distriktssjefene på Slottet og be dem hilse.

Se Wilhelm Molberg Nilsen fortelle sin egen historie i videoen under.

Se Wilhelm Molberg Nilsen fortelle om møtet med kronprinsen i 1945, drømmen om frihet og hvordan han holder seg rakrygget. Reporter Madeleine Cederström.

Se hundre år gamle Wilhelm Molberg Nilsen fortelle om møtet med kronprinsen, drømmen om frihet og hvordan han holder seg rakrygget. Reporter: Madeleine Cederström.

Følte på friheten

NRK møter han i dag på Utsiktsbakken, hvor det er reist et minnesmerke etter de falne soldatene. I morgentimene ble det arrangert en minneparkering her.

– I 1945 fikk vi virkelig føle på hvordan friheten påvirket folket. Mennesker jublet vilt i glede, men det hersket samtidig alvor, noe disse stenene forteller, sier Molberg Nilsen og viser til minnesmerket.

Han forteller at han har gleden av å være på Utsiktsbakken nesten hvert år siden 1945.

– Det er nydelig å stå her og se utover Norge, selv om det regner i dag, sier han.

Wilhelm Molberg Nilsen blir hedra av Kong Olav i 1985

HEDRA: Wilhelm Molberg Nilsen blir i 1985 hedra av Kong Olav. Bildet er fra 40 årsmarkeringen av frigjøringen.

Foto: privat

Anbefaler trening

Molberg Nilsen har et langt yrkesliv som kroppsøvingslærer bak seg, men er skeptisk til å gi råd for hvordan man skal holde seg i like god form som han har klart.

– Det er vanskelig å gi noen oppskrift på det. Alle mennesker er forskjellige, sier hundreåringen.

Den tidligere distriktssjefen for hjemmestyrkene røper likevel ett triks for å holde seg rak i ryggen.

– Bukmusklene hos alle mennesker har lett for å bli litt for lange, noe som gjør at mange får en fotball på magen. Dette kan man motvirke ved å legge seg på ryggen hver morgen, middag og kveld og løfte beina 20 cm opp fra gulvet og ligge slik en stund.

Molberg Nilsen forteller at han selv benytter seg av dette trikset.

– Det strammer bukmusklene, sier hundreåringen og ser utover Utsiktsbakken.