NRK Meny
Normal

Mye respons fra ulvemotstandere etter dusør

Miljøvernforbundet har fått mange henvendelser etter at de i romjula gikk ut med en dusør på 100 000 kroner for tips om ulovlig ulvejakt.

Video Halve Rendalen redd rovdyr

KONFLIKT: Det siste året har konfliktnivået i rovdyrdebatten eskalert etter at 11 personer ble siktet for ulovlig ulvejakt i mars.

Foto: Liv Engholm

– Responsen har vært stor, og vi har fått spesielt mange henvendelser fra motstandere av ulv, sier politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund, Ørjan Holm.

– Dårlig samvittighet

I romjula utlovet miljøvernforbundet en dusør på hele 100 000 kroner til de som måtte ha opplysninger om ulovlig ulvejakt i Norge. De har tidligere utlovet dusør, og Holm mener at dusøren har effekt og kan virke preventiv.

De siste ukene er det mange som har kontaktet forbundet. Flertallet av dem er ulvemotstandere.

Ørjan Holm. Norges Miljøvernforbund.

– Mange har kontaktet oss, sier Ørjan Holm i Norges Miljøvernforbund.

Foto: Pressebilde.

– Det er tydeligvis folk som har litt dårlig samvittighet for et eller annet, og det er noen som føler seg litt uglesett. Men så lenge folk har rent mel i posen så har de ingenting å frykte, sier Holm.

Vil ikke si noe om tipsene

Den siste året har konfliktnivået i rovdyrdebatten eskalert etter at 11 personer ble siktet for ulovlig ulvejakt i mars. Frontene var i en periode så steile at det begynte å bli ubehagelig for det lokale politiet.

Holm ser ikke bort ifra at ulvesaken har noe med den store responsen fra ulvemotstandere å gjøre.

– Vi har gått mer aktiv inn mot rovdyrmotstandere enn vi har gjort tidligere, så det kan godt hende at det er derfor responsen har vært så stor.

Han vil ikke avsløre om de har fått noen konkrete tips om ulovlig jakt.

– Jeg vil ikke gå inn hvor mange tips vi har fått, og hva slags tips det er. Det tar vi opp med Økokrim når den tid kommer.

Flere tips

Også politiet melder om at de har fått flere tips etter at ulvesaken ble rullet opp.

– Vi har fått henvendelser om ulovlig felling. Vi vurderer hvert enkelt tilfelle, men alle henvendelser tas på alvor. Det sier førstestatsadvokat Tarjei Istad ved Økokrim som er aktor i ulvesaken som starter i Sør-Østerdal tingrett i mars.

Han understreker at dette er ulovlig faunakriminalitet, og at politiet ønsker å sende et klart signal ved å ha brukt så mye ressurser på saken som de har gjort.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sa nei til pels

  Rundt 100 frammøtte protesterte mot pelsnæringen i Hamar lørdag ettermiddag. Det er 14. året på rad NOAH arrangerer fakkeltog mot pels. Det ble arrangert fakkeltog på 30 steder i hele landet, blant annet i Hamar og Lillehammer.

  Nei til pels fakkeltog hamar
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Solbakken årets talent

  HamKams 17 år gamle Markus Solbakken er kåret til årets talent i 2. divisjon. I dag fikk han utdelt premien på 20.000 kroner og en krystallvase. Markus er sønnen til Ståle Solbakken.

 • Politiet fant sau med kjetting

  Politiet har akkurat funnet en sau med kjetting rundt halsen i Myrvangvegen i Stange. Politiet oppfordrer de som tror de kan ha mistet en slik sau om å ta kontakt på telefon.