Har fått inn to millioner av Hells Angels

Gjensidige fremmet et krav på 300 millioner kroner mot Hells Angels etter bombingen av Bandidos i 1997. Nå har selskapet klart å drive inn de første millionene.

Angrep mot Bandidos i Drammen

BOMBET: Bandidos sitt hovedkvarter i Drammen ble jevnet med jorden av en bombe, 4. juni 1997.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Bombingen av klubblokalet til Bandidos i Drammen i 1997, førte til store materielle ødeleggelser og at en tilfeldig forbipasserende kvinne ble drept. Sju medlemmer av Hells Angels ble dømt til strenge straffer etter angrepet.

Forsikringsselskapet Gjensidige fremmet et krav på 300 millioner kroner i erstatning. Nå har de lykkes med å kreve inn to millioner kroner.

Bjarne Rysstad

Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.

Foto: Pressefoto / GJENSIDIGE

– Pengene har kommet inn gjennom verdigjenstander som biler og båter og ble hentet inn i vår. Dette har skjedd gjennom en utleggspant, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.

Kan selge klubbhuset

Rysstad og Gjensidige regner ikke med å få inn alle de 300 millionene, men vil fortsette å prøve. Gjensidige har derfor tatt pant i en rekke eiendeler hos medlemmer i Hells Angels for å sikre seg størst mulig del av kravet.

Den kanskje viktigste posten er en panterett på 55,5 prosent av klubbhuset til Hells Angels i Ringsaker. En del av strategien for å få inn penger, er å sørge for at panten ikke blir foreldet. Et tvangssalg av huset er et av alternativene forsikringsselskapet ser på.

– Vi tenker langsiktig og ser hele veien på hvordan vi kan få innfridd kravet. Når det gjelder huset er ikke et tvangssalg aktuelt per i dag, men dette er noe som kan endre seg, sier Rysstad.

– Et samfunnsansvar

Professor Petter Gottschalk på Handelshøyskolen BI har skrevet flere bøker om organisert kriminalitet. I boka «Hvitsnippkriminalitet og samfunnsansvar», har han viet over 100 sider til bombeangrepet i Drammen og det økonomiske etterspillet.

Professor Petter Gottschalk

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI.

Foto: NRK

– For meg er Hells Angels en kriminell organisasjon, og de innrømmer selv at de består av personer med kriminell bakgrunn. Derfor er det positivt at Gjensidige har klart å få ut deler av kravet. Jeg har lenge ment at dette er en viktig del av Gjensidiges sitt samfunnsansvar, slår Gottschalk fast.

– Kan være strategisk

Han ser ikke bort fra at betalingen kan være del av en strategi der HA prøver å ta avstand fra stempelet som en kriminell organisasjon.

Talsperson i Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard

Talsperson i Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard

Foto: Andrea Kluge / NRK

– Slik jeg kjenner saken er jeg overrasket over innbetalingen. Det stiller mange spørsmål og man kan jo spekulere i om dette er en bevisst strategi fra HA. De har i lengre tid jobbet aktivt for å forbedre sitt omdømme og dette kan være ledd i en større tankegang.

Talsmann for Hells Angels, Rune Olsgaard, sier til NRK at han ikke kjenner til innbetalingen til Gjensidige og at hovedmennene fra bombeaksjonen for lengst er ute av klubben.