NRK Meny
Normal

Håper på grønt lys for 80 arbeidsplasser nå

Ordfører Bersvend Salbu (SV) på Tynset føler seg trygg på at helsearkivet med åtti arbeidsplasser kommer til Tynset, sjøl om det ikke blir bevilget penger på årets statsbudsjett.

Håper på helsearkiv nå

Ordfører Bersvend Salbu håper det kommer penger på statsbudsjettet til helsearkiv.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

3. september 2013. To statsråder fra den rødgrønne regjeringa, utdanningsminister Kristin Halvorsen (SV) og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er på Tynset. Med seg har de 75 millioner kroner til oppstart til å bygge et helsearkiv p med 80 arbeidsplasser og et sentraldepot for arkivverket. I tillegg lå det inne desentralisert arkivutdanning. Byggestart var planlagt mars 2014.

Les: Halvorsen åpnet lommeboka

– Et sjokk

Et drøyt år seinere står ordfører Bersvend Salbu på den samme tomta. Infrastruktur med blant annet ny veg er på plass, men fortsatt er det ikke tatt et eneste spadetak på tomta.

Kort tid etter statsrådenes besøk, ble det nemlig regjeringsskifte. Og Erna Solbergs regjering trakk pengene tilbake, til tross for at Statsbygg var ferdige med forprosjektet. De ville vente på en ny utredning. Fortsatt er det ikke klart om pengene kommer på årets statsbudsjett. Det har svidd, ikke minst i regjeringspartiene Høyre og Frp. Det har skapt så sterke reaksjoner at Tynset Høyre ikke stiller liste ved neste kommunevalg om det ikke kommer penger nå.

– Det kom som et sjokk på oss alle at Solbergregjeringa tok det ut av statsbudsjettet fordi KS2-utreninga ikke var ferdig, sier ordfører Bersvend Salbu.

Han var sikker på at alt var i orden da to statsråder fra den rødgrønne regjeringa åpnet lommeboka for et drøyt år siden.

Han innrømmer likevel at det var en liten usikkerhet i og med at det kom en ny regjering. Og det slo til.

Les: Truer med å legge ned Tynset Høyre

Tar de på ordet

Tegning av helsearkivet på Tynset

Slik er helsearkivet tenkt.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Salbu innrømmer at det var en stor nedtur i fjor høst.

– Vi fikk en liten knekk, men vi er på veg opp igjen. For vi må ta de på ordet når både statsminister og finansminister sier at arkivet skal være på Tynset, det er bare snakk om når. Vi må ta de på ordet og tro det på det. Derfor har vi og jobbet veldig konstruktivt med Høyre, Frp ogt alle de andre partiene etter i fjor.

– Men hvordan vil det da oppleves hvis det ikke ligger inne noe penger ved årets statsbudsjett?

– Vi håper og tror det ligger noe inne både til utdanning og litt penger til oppstart. Vi vet ikke om det skjer, men håper og tror. Dersom det ikke ligger inne skal vi vi jobbe knallhardt videre. For dette skal vi få til, og med alle forsikringene så tror jeg på de.

Mange rykter

Salbu innrømmer at det har svirret mange rykter om denne saken etter at regjeringa stoppet bevilgninga på 75 millioner kroner.

– Ryktene vil sikkert fortsette¨å svirre. Og det er litt av den usikkerheten som vi håper blir fjerna ved at det kommer inn i hvert fall noen midler. Vi kan ikke forholde oss til alle rykter og spekulasjoner, sier Salbu.

Han sier sier at helsearkivet har enorm betydning for Fjellregionen.

– Vi mener og at det kan gi noen effekter utover prosjektet. I selve prosjektet ligger det inne rundt 80 arbeidsplasser. Det er veldig mye for oss som er en liten region befolkningsmessig. Det har også en stor symbolsk betydning, å legge noe hit, sier ordføreren.

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu håper på penger til helsearkivet på Tynset i Statsbudsjettet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kom til rette etter leteaksjon

    En 88 år gammel kvinne med demens tok seg en tur på egenhånd mandag ettermiddag og ble meldt savnet fra Lillehammer sykehus. Tre timer senere kom kvinnen til rette, melder politiet.

  • Brann i vogntog

    Det brenner i et vogntog på E6 ca. fem kilometer nord for Dombås. Nødetatene er på vei til stedet.

  • Ulykke E6 Sjoa

    Nødetatene er på vei til en ulykke på E6 ved Sjoa. Ifølge politiet har det vært en påkjørsel bakfra. Ulykkesomfang uklart.