NRK Meny
Normal

Håper jaktsakene vil skremme andre fra ulovlige jakt

Inge Svae-Grotlie i Økokrim håper prioriteringa av to jaktsaker i Hedmark vil skremme miljøer med tilsvarende holdninger fra å gjøre ulovlige handlinger i framtida.

Inge Svae-Grotli

Inge Svae-Grotli har vært aktor i to jaktsaker i Hedmark på kort tid.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I løpet av kort tid har Inge Svae-Grotli i Økokrim vært aktor i to saker knyttet til jakt i Hedmark. Onsdag ble en trysling dømt til sju måneders fengsel og tap av jaktrett i fem år for blant annet å ha brukt hunder til å avvlive vilt.

Han var også siktet i saken som nå går for Sør-Østerdal tingrett, der seks menn fra Elverum og Engerdal er tiltalt for forsøk på ulovlig fellingsforsøk på ulv, men den siktelsen ble frafalt. Alle seks tiltalte nekter straffskyld.

Les: Trysil-mann dømt for ulovlig jakt med hunder

Les: Seks tiltalt i tidenes første ulvedrapsrettssak

– Har avdekket en ukultur

Svae-Grotli understreker at prosedyrene i ulvesaken først er på mandag, men mener at disse to sakene har avdekket en ukultur i deler av jegermiljøet i Hedmark.

– Vi må dessverre konstatere at det er personer som vet hvor grensene går, men likevel velger å krysse de når de blir fristet, sier Svae-Grotli.

Han peker på den ferske dommen mot tryslingen, der går på alt fra skyting på for langt hold, jakt utenfor jakttider, bruk av våpen sjøl om en er fradømt retten til dette, og å bruke hunder til avvliving av vilt.

– Dette er dyktige jegere med stor kompetanse som likevel velger å gjøre ulovlige ting. Dette svekker omdømmet til alle jegere sier, Svae-Grotli.

Vil skremme jegerne

Riksadvokaten har gitt beskjed om at slik type faunakriminalitet skal prioriteres. Og Svae-Grotli legger ikke skjul på at han håper at disse sakene vil skremme andre med usunne holdninger til ikke å gjøre ulovlige ting.

– Økokrim tar i utgangspunktet de vanskeligste sakene og de med størst allmennpreventiv vinkling. Vi tok disse to sakene fordi vi anser det som del av en ukultur og en uønsket adferd som det vil bli slått ned på når det er tilstrekkelig bevis, sier Svae-Grotli.

Håpet er at sakene har en allmennpreventiv virkning blant jegere.

– Dersom det er elementer av ukultur blant disse, så håper vi det ikke blir dominerende, sier han.