Hopp til innhold

Håper 22. juli-rapport gir svar

Bjørn Inge Dalby fra Ottestad mistet sønnen Andreas på Utøya 22. juli i fjor. I dag håper han å få svar på noen av spørsmålene han fremdeles har, da 22. juli-kommisjonen legger fram sin rapport.

Bjørn Inge Dalby

Bjørn Inge Dalby fulgte deler av rettssaken mot Anders Behring Breivik fra tingretten i Hamar. Han er spent før 22. juli-kommisjonen legger fram sin rapport.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Jeg vet at det ligger mange historier som ikke har kommet fram i dagens lys, som jeg håper at kommisjonen kanskje har fått tak i. Men jeg har kanskje litt for store forhåpninger, sier Bjørn Inge Dalby.

For ham blir dagen i dag, 13. august 2012, en dag der det skrives nok et kapittel i en av Norgeshistoriens mørkeste historier.

– Viktig at alt kommer fram

Det har gått ett drøyt år siden sønnen Andreas var en av totalt 77 mennesker, som mistet livet etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Mandag legger 22. juli-kommisjonen fram sin rapport, som skal gjennomgå alt som skjedde denne dagen.

Rapporten skal peke på hva som gikk galt, og foreslå tiltak som er nødvendige for å få en bedre beredskap i framtida.

– Jeg tror det er viktig at det kommer fram. Med tanke på samfunnet, om det er gjort riktige valg. Vi etterlatte sitter i alle fall igjen med veldig mange sånne spørsmål. Det er visse datoer vi på en måte ser fram til. Dette er en dato vi kanskje kan få vite litt mer eller løst en del floker som vi ikke får til å stemme, sier Dalby til NRK.

Forventer skarp kritikk

Det er antydet fra flere hold at rapporten vil inneholde til dels skarp kritikk av arbeidet som ble gjort, blant annet av politiet. Det forventer også Dalby.

Khalid Haji Ahmed

Khalid Haji Ahmed mistet sin bror på Utøya.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Han håper rapporten vil få konsekvenser for dem som ikke gjorde en god nok jobb.

– Det har gått med så mange menneskeliv i denne episoden, at her burde folk skjønne sjøl at de har gjort en dårlig jobb og kaste inn håndkleet. Eller andre bør si ifra at dette var for dårlig gjort, vi trenger en annen person.

Orker ikke å tenke på rapporten

Men ikke alle de etterlatte er like opptatt av kommisjonens rapport.

Khalid Ahmed, som mistet sin bror Ismail på Utøya, er mer opptatt av den dagen terrortiltalte Anders Behring Breivik skal få sin dom.

–Jeg er ganske lei av alle rapportene. Først psykolograpporter som konkluderer med at han er tilregnelig og utilregnelig, og nå kommer kommisjonsrapport. Og da kan det hende det blir lang diskusjon rundt denne rapporten også. Det orker jeg ikke. Jeg konsentrer meg om 24. august, for da får vi vite hva som skal skje med denne mannen som ødela livet vårt den 22. juli, sier Ahmed.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har også inntrykk av at hennes klienter ikke er særlig opptatt av 22. juli-kommisjonens rapport.

Tror ikke på mye nytt

Inger Johanne Reiestad Hansen

Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for flere som var på Utøya.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Hun tror både ungdommer og foreldre har pratet sammen om hva de mener har vært kritikkverdig, og at de ikke har noen spesielle forventninger til at rapporten vil inneholde mye nytt.

– Det er svært mye av dette som har vært i media i hele perioden. Derfor tror jeg ikke at rapporten avdekker noe helt radikalt nytt. Så kan man selvfølgelig stille spørsmål om alt er gjort korrekt hele veien. Det vil alltid være slik at i etterpåklokskapens lys blir alt veldig klart, og at det er ting som burde vært gjort på en annen måte, sier Reiestad Hansen.

Håper på svar

Bjørn Inge Dalby tror på sin side at kommisjonen vil gi svar på spørsmål han og andre etterlatte fortsatt stiller seg, slik at det norske samfunnet kan ta lærdom av det som skjedde 22. juli i fjor.

– Jeg tror de er veldig interessert i å få fram sannheten. Få fram enkeltepisoder, få fram hva som gikk galt. Jeg håper det er en rapport vi kan lære av, sier Dalby.

Flere saker fra Innlandet