Hopp til innhold

Historisk i Hamar

"Hamar", sto det nederst til høyre på skalaen, på alle norske radioer som ble laget fra 1920-tallet til 50-tallet.

Hamar-senderen på Domkirkeodden
Foto: NRK

Det var på grunn av Hamar kringkaster (Hamar-senderen) som ble satt i drift i Storhamargata ved Domkirkeodden i Hamar den 29. januar 1927.

Senderen skulle gi folk i det indre østlands-området bedre mulighet til å høre Oslo-programmet.

Med tre 60 meter høye master ble Hamar kringkaster et landemerke.

Radio for de rike

I denne tidliger radio-tida måtte folk ha tillatelse, det vil si lisens, for å høre på radio. På slutten av 20-tallet kostet det 20 kroner i året. Det var dyrt og derfor var radiolytting ekslusivt og forbeholdt "de rike."

I 1928 var det 2.674 registrerte lisenser i Hamar og det gjorde byen til landets fjerde største "kringkastingsby." Gjøvik lå på sjuende plass med 1.347 lisensinnehavere.

1933

I 1993 ble Norsk Rikskringkasting etablert. Da overtok NRK senderen i Hamar og Hamar ble regnet som et avdelingskontor til NRK i årene som kom.

Det varierte stert hvor mye lokalt stoff som ble sendt fra Hamar, for det var riksprogrammene som hadde størst status i NRK i mange, mange år.

I 1936 ble det sendt 122 timer lokalprogram og 12 timer riksprogram fra Hamar-kontoret. Tre år senere, i 1939, var det bare 12 timer lokalprogram og 20 timer riksprogram.

Krigen

Den 9. april 1940 og i dagene som fulgte, ble Hamar landets hovedstad og Hamar kringkaster "den norske regjerings sender".

Natt til 11. april ble kringkastingsbestyrer Thor Thorstensen ringt opp fra Nybergsund og diktert et opprop til det norske folk fra konge og regjering.

Senderen ble slått på og klokka 02.10 ble det for første gang lest et offisielt kommunikè fra landets øverste myndigheter. Opproppet ble gjentatt tre ganger med norsk marsjmusikk mellom hver lesning.

Oppropet ble også lest flere ganger utover dagen og ble fanget opp av andre sendere, også i utlandet, og formidlet videre.

Radiosender på flukt

Oslo-senderen var overtatt av okkupasjonsmakten og sendingene fra Hamar ble et tydelig korrektiv til det som kom derfra.

Håkon Lie kom fra Nybergsund til Hamar med fullmakt fra statsråden til å tre inn i progamledelsen.

Fra 13. til 18. april ble det sendt tilnærmet vanlige sendinger fra Hamar, men etter som kamphandlingene nærmet seg, ble senderen demontert, lastet på lastebiler og fraktet nordover Gudbrandsdalen.

Aldri tilbake...

Planen var å etablere mobile studioer andre steder. Men det ble ikke noe av. Mye usikkerhet og uklare beskjeder svirret. Dagene gikk med til forflytninger.

23. april var Hamar-senderen kommet til Ålesund. Senere havnet den i Tromsø og så i Vadsø. Den kom aldri tilbake til Hamar.

Men radiohistorien på Hamar fortsatte......

Flere saker fra Innlandet