Hopp til innhold

Potent prostatamiljø samlet på Hamar

HAMAR (NRK): Norges kreftleger er samlet i Hamar for å bli bedre kirurger. På operasjonsbordet venter menn med prostatakreft på at roboten skal sikre dem et godt liv.

Fagmøte om prostatakirurgi

PROSTATAOPERASJON PÅ BORDET: Urologer og kirurger fra 10 av landets sykehus sitter rundt langbordet og observerer en prostataoperasjon via storskjerm. Der ser de kollega Ola Christiansen i ferd med å fjerne en prostatakjertel med kreft, assistert av en mangearmet robot.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– 19 millioner for operasjonsroboten var helt opplagt en lur investering, mener urolog Ola Christiansen, som ser at stadig flere pasienter nå vil la seg operere lokalt.

Han forteller at de skal dekke 400 000 mennesker i Hedmark og Oppland, i tillegg har de hatt pasienter fra andre deler av landet som vil la seg operere på Hamar.

Den spesielle Da Vinci-operasjonsroboten er finansiert av Sykehuset Innlandet. Legene håper det vil føre til en kvalitetsforbedring for kreftpasientene, at de kan operere flere og at pasientene som blir operert, får kortere liggetid på sykehus.

Pasient: – Jeg føler meg tryggere

Sæming Hanestad rett før operasjon

FØLER SEG TRYGG: Sæming Hanestad er optimistisk minuttene før narkosen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Robot-pasient nummer 182 er Sæming Hanestad (65) fra Hanestad i Rendalen. Hanestad bekymrer seg ikke for selve operasjonen.

– Jeg føler meg tryggere med robotteknologien, sier han, og forteller om kameraten som fikk utsatt sin prostataoperasjon til roboten var kommet på plass.

Hvordan livet blir etter å ha fjernet prostataen, har han snakket mye med kona om. Han vet det blir noen utfordringer, særlig sexlivet er sårbart for mange.

– Kona og jeg har kommet nærmere hverandre, vi har snakka mye om ting vi aldri har prata om før, sier Hanestad, mens kona Torunn nikker i bakgrunnen.

Les også: – Viagra på blå resept kan fjerne tabu

Sykehuset: – Viktig med oppfølging

Det å ha fokus på hele pasienten har vært viktig ved Sykehuset Innlandet på Hamar.

Ola Christiansen, urolog og kirurg ved Hamar sykehus

ROBOT-KIRURG: Urolog Ola Christiansen har nettopp operert prostatakjertel nr. 181, assistert av en robot. Han vil vite hvordan det går med pasienten i ettertid.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi har bygd opp et kvalitetsregister der vi måler hvordan det går med pasientene, vi har god logistikk rundt pasienten. Vi har egne prostatapoliklinikker og et prostatasenter. Det til sammen gjør at vi har fått et godt rykte, sier Christiansen.

På møtet i dag kom det frem et behov for et tilsvarende register nasjonalt.

– Vi trenger en overordnet instans som styrer. Et nasjonalt register som omfatter alle aspekter ved kirurgien, inkludert pasientens tilbakemelding, sier Christiansen.

Bilder av legeseminaret som følger en prostataoperasjon. Nært av nskjermen som viser operasjonen. Arkiv bilder fra 19 februar 2015 fra Dagsrevyen som har vært i operasjonssalen. Intervjue med pasient 182 i år, Sæming Hanestad fra Rendalen. Intervju med Ola Christiansen, seksjonsoverlege i hamar og Alfred Honore, Haukeland universitetssykehus

FINGERFERDIGE KIRURGER: Siden roboten ble innviet for ett år siden, har over tre hundre pasienter vært operert ved hjelp av den nye teknologien. 181 operert for prostatakreft hittil i år.

Flere saker fra Innlandet