NRK Meny
Normal

Halve Rendalen redd rovdyr

82 prosent av rendølene vil ha færre rovdyr i skogen, og mener de ødelegger trivselen. Over halvparten er rett og slett er redde for å møte rovdyr ute i naturen.

Ulv

Flest rendøler er negativ til ulv, men de er mest redd for bjørnen, viser en ny undersøkelse om rendølenes holdning til rovdyr.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

– Et urovekkende høyt tall, sier Bente Hagen som har ledet undersøkelsen om rendølenes holdning til rovdyr. Hun mener også at Rendalen har et omdømmeproblem i rovdyr-saken.

Video Halve Rendalen redd rovdyr

Halve Rendalen redd rovdyr

Undersøkelsen er en del av prosjektet Rovdyr og samfunn i Rendalen.

Den viser også at foreldrene frykter ulven mer enn barna. Hele 30 prosent av foreldrene frykter at barna deres skal møte rovdyr på skoleveien, mens bare tre prosent av ungdommene, som er spurt i undersøkelsen, frykter det samme.

Negativ til ulv, men redd bjørn

Prosjektleder Bente Hagen og ordfører Norvald Illevold

Prosjektleder Bente Hagen og ordfører Norvald Illevold la fram undersøkelsen på en pressekonferanse.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Prosjektet er et forsøkt på å skape en mer konstruktiv energi lokalt med tanke på rovdyr.

Litt over halvparten av befolkningen i kommunen er redd for å treffe ulv og bjørn, ifølge undersøkelse.

Eldre og de som har bodd lenge i kommunen, er overrepresentert. Og det er denne gruppen som er mest negativ til rovdyrene. Av dem som har bodd i Rendalen hele livet, er hele 85 prosent negative til ulv.

Undersøkelsen viser at ungdommen er mer positive til rovdyr enn eldre, og prosjektlederen synes det er et lyspunkt.

– Ungdommen er ikke så bastante i synspunktene sine, sier Hagen.

På spørsmål om svareren kunne tenke seg å ha rovdyr i nærheten av der de bor, svarer 71 prosent nei på ulv. Undersøkelsen viser at folk er mest negativ til ulv, men flest er redd for bjørn.

46,8 prosent svarer at de ferdes mindre i skogen, mens 48,3 prosent ferdes like mye som vanlig i skogen når det er rovdyr der.

Omdømmeproblem

Prosjektet Rovdyr og samfunnet i Rendalen ble satt i gang i januar i år av kommunestyret for å finne ut hva rendølene mener om rovdyra, og for å prøve å få til nytenknig og kreativitet når man må leve med rovdyr innpå seg.

Prosjektet skal også prøve å bedre Rendalens omdømme.

– For kommunen har et omdømmeproblem. Rendalen er for ofte i media når det er noe negativt rundt rovdyr, særlige i riksmediene. Vi må snu dette slik at kommunen kommer i media for positive ting. Vi må ikke ta alle rovdyrkamper i media, mener prosjektleder Bente Hagen.

Men Hagen bedyrer at målet med prosjektet ikke er å omvende rendølene til å bli rovdyrtilhengere.

– Folk må mene hva de vil om rovdyr, men det går likevel an å se muligheter.