Hver helg er butikken til Hisen Meziu i Charlottenberg i Sverige full av norske muslimer på handletur.
Flere butikker på svensk side av grensa har spesialisert seg på halalkjøtt.
Omsetter for millioner
Utenom storbyene er det nesten ikke mulig å få tak i halalkjøtt i Norge. Derfor kommer det busslaster med muslimer fra både Gjøvik, Lillehammer og andre byer på Østlandet til butikken til Hisen.
– Muslimer fra små byer i Norge reiser gjerne flere dager for å komme hit og handle, sier Hisen Meziu.
Han spesialiserte seg på det muslimske markedet for fire år siden og har nå en omsetning på 60 millioner kroner i året.
Slaktes på samme måte som vanlig kjøtt
Nortura selger halalkjøtt under navnet Alfathi. Ifølge Nortura, slaktes alt kjøtt i Nortura, både hvitt og rødt, i tråd med de samme forskrifter og krav som stilles av norske mat- og helsemyndigheter.
Kjøtt til det muslimske markedet, halal-velsignet kjøtt, slaktes på nøyaktig samme måte som kjøtt til det ordinære markedet, skriver Nortura på sine nettsider.
– Dyret bedøves før avliving, og dyret avlives på samme måte som de øvrige dyrene.
Forskjellen mellom halalkjøtt og annet kjøtt, er at halalkjøttet velsignes av en muslim som er godkjent av Islamsk Råd.
Lang utredning
De islamske reglene krever at dyret skal være i live når slaktingen skjer.
I Norge har Islamsk Råd Norge lagd en egen halalslaktstandard. Denne standarden er godkjent av imamer i Norge gjennom IRNs imamkomitee.
Etter åtte måneders utredning og dokumentasjon vedrørende hva som er akseptabelt, har imamer godkjent at det spises bedøvet kjøtt så lenge man kan sikre tilnærmet null dødelighet før slakt.
Det betyr at dyret fortsatt har hjerteaktivitet ved slaktingen, skriver Islamsk Råd Norge på sine nettsider.