NRK Meny
Normal

Hafjell-skigarder skal vekk

Øyer kommune tar nå et oppgjør med overdreven bonderomantikk. Minst 20 – kanskje et hundretalls – hytter i Hafjell har satt opp ulovlige skigarder.

Mange hytteeiere i Hafjell har nå fått beskjed om at de må rive skigardene rundt hyttene sine. Ifølge Øyer kommune er skigardene satt opp ulovlig. Kommunen mener nybygde, gammeldagse skigarder er i ferd med å dominere hele landskapet:

IKKE POPULÆRT: Mange hytteeiere i Hafjell må nå fjerne skigarder som har kostet over 300 kroner pr. meter.

– Folk bare gjør som de vil. Dette kan ikke fortsette. Vi må nå få hytteeiere i tale slik at de i større grad forholder seg til regelverket, sier senioringeniør Tor Falck i Øyer kommune.

Kommunen har et regelverk der det i utgangspunktet ikke er tillatt å sette opp skigarder eller gjerder rundt hyttene i Hafjell. Eneste muligheten er å søke om dispensasjon, men da må man ha en svært god grunn.

Søker om dispensasjon

Senioringeniør Tor Falck, Øyer kommune

Senioringeniør Tor Falck, Øyer kommune

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Flere hytteeiere har da også vist stor kreativitet når de har søkt om dispensasjon fra regelverket.

– For eksempel er det noen om påberoper seg sikkerheten for lekende barn, og hevder at et gjerde vil forhindre trafikkulykker. Vi har svart at de heller får lage fartshumper og sette opp skilt.

– Flere av disse er bare "pynteskigarder", og har ingen praktisk funksjon når det gjelder trafikksikkerhet.

Frykter endret landskap

Politikerne i Øyer frykter at for mange gjerder vil endre landskapet i for stor grad, selv om den enkelte hytte i og for seg har en pen skigard.

Flere av disse er bare "pynteskigarder".

Tor Falck, senioringeniør

NRK har snakket med noen av dem som har fått krav fra kommunen om å fjerne skigard, men ingen av dem vil kommentere sin sak. Flere sier at de vil følge pålegget.

En skigard koster over 300 kroner pr. meter å sette opp. Det blir ingen hyggelig oppgave for hytteeierne å demontere dette.

– Det er synd at noen tar sjansen, sier Falck.

Politikere snur?

Spørsmålet er om politikerne vil holde fast på dagens regelverk. Sent torsdag kveld åpnet John Berge (H), leder i planutvalget, for en liberalisering.

– Vi ønsker ikke et dårlig omdømme blant hytteeierne, som er våre gjester, sier Berge. Tirsdag kveld skal planutvalget behandle saken.

– Får du med deg de andre politikerne på dette?

– Det gjenstår å se.

Håndverkere i Øyer har tjent gode penger på å sette opp skigarder. Nå må flere av dem demonteres.

Håndverkere i Øyer har tjent gode penger på å sette opp skigarder. Nå må flere av dem demonteres.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND