Hadelendingene vil fortsatt være i Oppland

Folk på Hadeland vil ha kommunesammenslåing. Men de vil ikke bli en del av Akershus fylke.

Laster kart, vennligst vent...

Flere kommuner har flørtet med Akershus. Men hadelendingene sier bestemt nei i en meningsmåling.

Det viser en meningsmåling Sentio research har utført for Lunner og Gran kommuner. 750 personer i et representativt utvalg er spurt om hvordan den fremtidige kommunestrukturen skal være, og om Lunner og Gran bør være en del av Akershus eller Oppland.

Svarene er entydige. 69 prosent av hadelendingene vil at Gran og Lunner fortsatt skal være en del av Oppland fylke. Bare 20 prosent ønsker at de to kommunene skal bli en del av Akershus fylke.

– Synliggjør identiteten

I Lunner er litt flere positive til sammenslåing med Akershus enn i Gran. Men forskjellene er ikke store.

Harald Tyrdal

Ordfører Harald Tyrdal (Ap) i Lunner sier folkemeningen er tydelig.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Dette synliggjør opplandsidentiteten, sier ordfører Harald Tyrdal (Ap) i Lunner kommune. Han har vært svært spent på utfallet av meningsmålingen, ikke minst fordi han har vært positiv til tilknytning mot Akershus.

– Det er viktig å høre folkemeningen, og her er jo den ganske klar, sier Tyrdal.

Folkeavstemning i september

34 prosent mener de to kommunene skal bestå som egne kommuner, mens halvparten mener Lunner og Gran bør slå seg sammen til én kommune. Her er det liten forskjell mellom innbyggerne i Lunner og Gran.

Kommunestyrene i Lunner og Gran skal ta endelig stilling til kommunestruktur i juni, og i forbindelse med valget i september blir det trolig folkeavstemning.

Den tredje kommunen på Hadeland, Jevnaker, har ikke vært med på spørreundersøkelsen til Lunner og Gran. Jevnaker kommunestyre sa i januar med stort flertall ja til å utrede sammenslåing med Ringerike og Hole i Buskerud.

Jevnaker vil ut av Oppland