NRK Meny
Normal

– Filmet egne overgrep mot flere barn

En mann i 30-årene fra Vest-Oppland er tiltalt for gjentatte overgrep mot sin niese og andre barn i perioden 2007 til 2015.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

OVERGREP MOT NIESA: Mannen som er tiltalt hadde flere hundre tusener av barneporno i hjemmet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

«Når det gjelder niesa er forholdene veldig alvorlige»

Bendik Støen Thoresen/ Bistandsadvokat

Mannen skal ha tvunget seg på sin niese ved flere anledninger i en periode på 7 år. Han skal også ha fått henne til å posere foran kamera, mens hun skulle gjøre seksuelle handlinger på seg selv. Jenta var 3 år da overgrepene startet.

Flere av overgrepene er av en slik art at det regnes som voldtekt, det er i tillegg flere fornærmede. I sum kvalifiserer dette for en betydelig fengselsstraff, mener aktor i saken Thorbjørn Klundseter.

– Overgrepene mot niesa skjedde før hun ble 10 år. Etter loven er det en strafferamme på 21 år for gjentatte overgrep mot barn under 10 år, sier Klundseter.

Thorbjørn Klundseter

AKTOR: Thorbjørn Klundseter er aktor i saken som starter 23. oktober.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Over 500 000 bilder

I 2015 ble det funnet 530 482 bilder og 2 931 filmer med spilletid på til sammen 475 timer med materiale som viste overgrep mot barn og/eller seksualiserte fremstillinger av barn hos mannen.

– Det er et omfattende databeslag, sier Klundseter.

Bendik Støen Thoresen er bistandsadvokat i denne saken, han synes det en alvorlig tiltale.

– Når det gjelder niesa er forholdene veldig alvorlige. For de andre jentene er det også en stor belastning. Det har tatt lang tid for politiet å etterforske saken, og det er vanskelig for dem når ting nå kommer opp igjen i rettssaken, sier han.

Mannen ble arrestert av politiet sen-høsten 2015, så de har ventet i snart to år, forklarer Thoresen.

– De gleder seg til å bli ferdig med saken, absolutt, sier han.

Bistandsadvokat drapssak Gran

ALVORLIG: Bendik Støen Thoresen mener saken er alvorlig.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

– Risiko for gjentagelse

Statsadvokatene har lagt ned en påstand om forvaring med tidsramme på 12 år.

– Det er vurdert slik at risikoen for gjentakelse er så høy at forvaringsstraff er nødvendig for å beskytte samfunnet mot lignende overgrep fra tiltales side.

23. oktober starter rettssaken mot mannen i Gjøvik tingrett. Det er holdt av to uker til denne saken, men Klundseter tror saken kan være ferdig allerede 30. eller 31. Oktober.

Eitya Rehman som er forsvarsadvokat i saken, har ikke besvart NRK sine henvendelser.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helseansatte mistet autorisasjon

    Fire helseansatte i Oppland ble i fjor fratatt autorisasjonen og får ikke lenger jobbe i sine yrker. Det skriver OA. Statens helsetilsyn ga til sammen 15 reaksjoner mot helsepersonell og virksomheter i Oppland i fjor.

  • Antall uføre mer enn fordoblet

    På åtte år har tallet på unge på uføretrygd i Hedmark blitt mer enn fordoblet. Det skriver HA. En årsak kan være at mange unge dropper ut av skolen og ikke fullfører et videregående skoleløp.

  • I fengsel for påkjørsel


    En Ringsaker-mann er dømt til fengsel i to og et halvt år, etter at han kjørte på en gravid kvinne i Trysil den 17. januar i fjor. Kvinnen ble alvorlig skadet og har fått varige men. Mannen vedtar dommen fullt ut.