NRK Meny
Normal

Hadde lydtett barnerom i kjelleren

Mannen fra Vestoppland, som er siktet for overgrep mot barn, hadde bygget et lydtett barnerom i kjelleren med mulighet for overvåking.

Lydtett barnerom i kjelleren

Rommet i kjelleren var innredet med seng, pult, TV, toalett og leker og spill blant annet.

Foto: Politiet

Julie Dalsveen

Politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt, sier de kan ha avverget straffbare ting ved at de fant barnerommet i kjelleren.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Det er bekymringsfullt, men vi har ikke avdekket noe som tilsier at det allerede har skjedd noe på dette rommet, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

Politiet i Vestoppland ser ikke bort i fra at avdekkingen av kjellerrommet har avverget straffbare forhold.

Politiadvokat Dalsveen ber nå folk tenke seg om når de legger ut bilder av barna på nettet.

Nøye innredet

Sengetøyet på rommet har barnemotiv. Det er puter og pledd. Det er leker, lego og spill i rommet, en TV og en skrivepult. Det er også en do i rommet. Mannen har ikke barn selv.

Lydtett barnerom

Senga i rommet hadde sengetøy med barnemotiv.

Foto: Politiet

Barnerommet i huset til mannen ble oppdaget da mannen i 40-åra ble pågrepet for en sedelighetssak i et annet politidistrikt. Under ransaking i huset fant politiet rommet i kjelleren.

I følge VG har mannen forklart at han innredet barnerommet med tanke på hvordan en familie ville hatt det og at han ikke kunne innrede andre rom i huset, siden det ville synes utenfra.

Lagret adresser på GPS

Mannen i 40-åra hadde også lagret en rekke adresser på GPSen sin. Det er snakk om 40 adresser i Sverige og 30 i Norge. På mange av disse adressene bor det barn.

– Siktede har sporet opp adresser der det bor unger og kjørt mot disse adressene, opplyser politiet.

Fra 2011 til 2014 leide mannen 48 leiebiler som han blant annet brukte til å kjøre til noen av adressene som var lagret på GPSen.

– Interpol og svensk politi har bistått i arbeidet med å avklare om det er knyttet straffbare forhold til adressene, men det er ikke avdekket noe, opplyser politiet i Vestoppland til NRK.

Rammet inn bilder av barn

Lydtett barnerom i kjelleren

Det var kosedyr og leker i rommet i kjelleren.

Foto: Politiet

Det er en spesiell sak som nå rulles opp. I følge VG hadde mannen blant annet rammet inn bilder av tilfeldige barn han fant på internett og satt dem på nattbordet sitt. Politiet fant også bilder av nakne barn.

I følge VG var mannen også i besittelse av et elektrosjokkvåpen og en batong.

Mannen er siktet for overgrep, forsøk på frihetsberøvelse og for besittelse av bilder som fremstiller barn i seksualiserte situasjoner. Han nekter straffskyld for de fleste punktene i siktelsen.

Advarer

I kjølvannet av saken advarer politiet folk mot å legge ut bilder av barna sine på sosiale medier. Bildene som er funnet hos mannen er i hovedsak vanlige bilder som blir brukt til noe annet enn det man ser for seg.

– Det er mulig å finne ut mye på internett. Dette bør være et tankekors når folk legger ut opplysninger om seg selv og ungene sine på sosiale medier, sier Julie Dalsveen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.