Haavard (94) fikk russisk krigsmedalje

Mens mange andre krigsveteraner fikk sine medaljer for innsatsen under andre verdenskrig av norske myndigheter, fikk Haavard Øien (94) fra Rendalen russisk krigsmedalje 8. mai.

Haavard Øien fikk russisk krigsmedalje

Haavard Øien fikk russisk krigsmedalje av Maxim Koloss fra den russiske ambassaden.

Foto: Sonny Strømsmoen

Haavard Øien er en av mange krigsseilere som gjorde en innsats under krigen. Han seilte på konvoier over Atlanteren og bidro med forsyninger til Russland. 70 år etter kom den russiske konsulen Maxim Koloss til Rendalen for å gi Øien en medalje, som takk for innsatsen.

Vil samle info om krigsseilere

Ble borte i seks år

Haavard Øien forlot skogkommunen Rendalen i april i 1939 for å ta hyre på sjøen i 18 måneder. Lite visste han om at han ikke skulle få komme hjem til familie og venner før seks år etter. For mens andre verdenskrig herja seilte han på USAs østkyst, Atlanterhavskonvoier til London og polarkonvoier til Murmansk.

Ingen hjemme i Rendalen visste hvordan det hadde gått med han før han lille julaften 1945 tråkka over dørstokken hjemme på Haugset ved Storsjøen, sier kultursjef i Rendalen Per Ivar Strømsmoen.

Strømsmoen fikk for en stund siden en henvendelse fra førstesekretæren ved Russlands ambassade, som fortalte at de hadde problemer med å få tak i Haavard Øien. Han var en av de få gjenlevende krigsseilerne i Norge.

– Behandlingen av krigsseilerne er en nasjonal skam

Russerne ville overrekke medaljer til krigsveteraner fra andre land som hjalp dem under krigen.

En spesiell minnemarkering

Siden Haavard Øien om ei uke feirer 95 år var det ikke så lett for han å reise til Oslo for å få den russiske krigsmedaljen. Derfor kom den russiske konsulen til biblioteket i Rendalen fredag kveld for å overrekke takken på vegne av russiske myndigheter.

Haavard (94) fikk russisk krigsmedalje

Denne medaljen fikk rendølen som takk for sin innsats i krigen.

Foto: PRIVAT

I mange år fikk ikke krigsseilerne den samme oppmerksomheten som andre som kjempet mot nazistene. Men i 2011 fikk Haavard Øien og 240 andre norske krigsseilere håndhilse på HM Kong Harald.

– Stor dag for krigsseilerne

I 2013 fikk de også en offentlig beklagelse for manglende statlig støtte av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Frigjøringsdagen ble en mulighet til å takke flere som norske myndigheter mener fortjener en medalje. Det var i alt 97 krigsveteraner i Hedmark og Oppland som fikk sine medaljer i dag. 16 av dem var med på minnesmarkeringa i Elverum.

Fra frigjøringsmarkeringen i Elverum, med utdeling av krigsmedalje.

Nesten 100 veteraner i Hedmark og Oppland fikk krigsmedaljer i dag.