NRK Meny
Normal

Haakon Lie-drømmen falt i grus

Arbeiderparti-veteran Oscar Brattlies drøm om å bevare Haakon Lies familiehjem i Grue i Hedmark har falt i grus. På grunn av en familiefeide henger drømmen nå i en tynn tråd.

Haakon Lie-drømmen falt i grus

Oscar Brattlie i sin grå ulljakke.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

– Dette er jo et klenodium. Vi skylder Haakon såpass.

Det sier Arbeiderparti-veteran Oscar Brattlie mens han gestikulerer med armene.

Sterke følelser. Engasjement. En sterk vilje. Og igjen har Brattlie på seg sin grå ulljakke.

Denne gangen møter Brattlie låste dører på Gunnarsrud helt nord i Grue. På grunn av en familiefeide har saken om å bevare familiehjemmet til Arbeiderparti-høvdingen Haakon Lie stoppet opp.

– Drømmen har falt i grus. Det er virkelig en stor synd hvis dette ikke blir bevart.

Det var en tydelig rørt 85-åring da NRK møtte ham i september i fjor.

– Dette bør tas vare på som et lite minne om at han hadde sine røtter her i Solør-skogene.

Da satt trelukta fortsatt i tømmerveggene, kong Haakon hang skjevt på veggen, glassvinduene var forvitret av elde og de hvite blondegardinene var dekket av flere dagsverk av spindelvev.

Haakon Lie-drømmen falt i grus

I stua da NRK var der september 2011.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

Eieren og Brattlie søker om penger

– Dessverre har saken stoppet opp, sier fylkesantikvar Jorunn Gunnestad.

Hun forteller at de mottok en søknad i oktober i fjor da eieren av huset og Oscar Brattlie søkte om 130.000 kroner.

Etter befaring ble det klart at taket måtte skiftes ut, veggene måtte tjærebres og pipa og vinduer måtte sikres, og beløpet skulle være nok for å sette i stand det falleferdige huset.

Og fylkeskommunen var positive til søknaden og betydningen av huset i et historisk perspektiv.

Stoppet av familiemedlem

I ettertid har et familiemedlem av eieren satt ned foten og sagt nei. Ifølge Brattlie har han aldri fått svar på hvorfor, og familiemedlemmet vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Haakon Lie-drømmen falt i grus

Brattlie foran tømmerstua fra 1700-tallet.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

For ikke å lage mer bråk har Brattlie trukket seg ut av saken, og når en søker trekker seg tilbake stoppet også behandlingen opp hos fylkeskommunen.

– Som forvalter så er det problematisk å blande oss inn i søknadsprosessen. Vi har heller ingen myndighet til å gjøre det når huset per dags dato ikke er verneverdig.

Viktige røtter i Grue

Med høye strå og levekåret rett ved hushjørnet var det her i en brun tømmerstue fra 1700-tallet at besteforeldrene til Haakon Lie bodde.

Men Lie bodde her selv i lengre perioder og var mye på besøk i løpet av sitt 103 år lange liv.

Han fortalte meg at ett av de første minnene han hadde her ifra var da bestemor dro plogen og bestefar gikk etter og skøy på og styrte.

Oscar Brattlie

Brattlie har tårer i øynene når han snakker om sin venn og helt. Han mener det er viktig for historien vår å understreke bakgrunnen for våre største politikere.

– Partisekretæren med stor P

– Haakon Lie var en ruvende skikkelse i Norges politiske liv og i arbeiderbevegelsens historie. Han var jo partisekretæren med stor p.

Hans Olav Lahlum

Forfatter og historiker fra Oppland, Hans Olav Lahlum.

Foto: NRK

Det sier forfatter og historiker Hans Olav Lahlum som mener Lie har hatt stor betydning historisk og er i dag et politisk ikon.

– Jeg kaller det tidvis for Arbeiderparti-oligarkiet som Lie var del av. Den politiske makten var samlet hos en liten gruppe med blant annet Einar Gerhardsen, og Lie ble med dette en levende legende. Det kan ikke sammenlignes.

– Det var her kjærligheten til skogen ble dyrket frem

Hans Olav Lahlum deler Brattlies argumenter, men vil likevel være forsiktig med å engasjere seg i lokale forhold.

– Men det er jo klart at en stor del av kulturen og historien går tapt hvis ikke dette blir bevart. Hans tilknytning til Hedmark og Grue var sterk. Det var jo her hans livslange kjærlighet til skogen ble dyrket frem.

Haakon Lie-drømmen falt i grus

Brattlie har håp.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

Brattlie mener bevaring er viktig for den politiske historien. Lie bodde her etter at 2. verdenskrig brøt ut da de to eldre brødrene hans, Amund og Per var arrestert av Gestapo.

– Haakon skjønte jo at det begynte å brenne under beina på'n. Så han kom hit fordi han visste at her kjente han mange som kunne hjelpe han med å flykte over til Sverige.

I tillegg mener Brattlie at huset i seg selv er av autentisk verdi der huset er helt uberørt, og at dette kan brukes som aktiv undervisning for skoleelever.

Fortsatt håp

Saken henger nå i løse lufta der verken Hedmark fylkeskommune eller initiativtagere griper inn. Men Oscar Brattlie har fortsatt håp.

– Jeg håper fornuften seirer. Det er mitt sterkeste ønske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND