NRK Meny
Normal

Lokale Høyre-politikere sier nei til reservasjonsrett

Regjeringen får kraftig motbør også fra sine egne lokalpolitikere i spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger. Det viser høringsrunden så langt i Hedmark og Oppland.

Bent Høie

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie får motbør fra sine partifeller i Hedmark og Oppland.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ordfører Niels F. Rolsdorph (H) i Grue

Ordfører Niels F. Rolsdorph (H) i Grue

Foto: høyre.no

10 kommuner i Hedmark og Oppland har inntil nå avgitt uttalelse til Regjeringens forslag om reservasjonsrett. Regjeringen mener det skal være opp til hver enkelt kommune om fastleger skal kunne reservere seg mot henvisning til abort. Alle disse 10 kommunene avviser forslaget enstemmig eller med stort flertall.

Høyre-politikere ut mot Høyre

Politikere fra regjeringspartiene har i stor grad bidratt til dette flertallet, inkludert Høyre-ordfører Niels F. Rolsdorph i Grue.

– Man er ikke nødvendigvis enig i alt fra sentralt hold, og i dette spørsmålet er hele vår gruppe enige om å være uenige, sier Rolsdorph.

I høringssvaret fra Grue heter det at de ikke ønsker en lovendring som "formelt eller reelt svekker kvinners rett til selvbestemt abort." Kun KrF's ene representant stemte imot dette vedtaket.

– Lokalpolitikerne har talt

Også i andre kommuner, som i Jevnaker og i Nord-Aurdal, har kommunestyrepolitikere fra regjeringspartiene bidratt til enstemmighet eller klart flertall.

Ordfører Inger Torun Klosbøle (Ap) i Nord-Aurdal mener signalet er tydelig:

– Regjeringen bør trekke forslaget. Det er helt tydelig hva som er reaksjonene fra lokalpolitikere. De har sagt klart fra om hva dette vil bety for innbyggerne.

– Debatten har sporet av

Billy Taranger

Billy Taranger, fylkessekretær for KrF i Hedmark og Oppland

Foto: Privat

Kristelig folkeparti er støtteparti for regjeringen og sterk forkjemper for reservasjonsmulighet. Fylkessekretær i Hedmark og Oppland, Billy Taranger, mener motstanden skyldes at debatten har sporet av.

– Mange blander sammen selve abortsaken og reservasjonsmulighet. Selvbestemt abort står fast, og det har det gjort i over 30 år.

– Dette er et grunnleggende prinsipp om samvittighetsfrihet, og det står fast i samarbeidsavtalen med Regjeringen. Dette blir det vanskelig å løpe fra, sier Taranger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang