NRK Meny
Normal

Grunnsteinen kom i flatpakke

IKEA regner med én million besøk til den nye butikken i Nydal i Ringsaker. Bygget på 33.000 kvadratmeter med 200 arbeidsplasser blir Innlandets mest besøkte attraksjon.

IKEA venter én million besøk i året til den nye butikken i Nydal i Ringsaker. I dag ble grunnsteinen lagt ned.

Grunnarbeidene har pågått siden september i fjor, og i dag la ordfører Anita Ihle Steen og sjefen for det nye varehuset, svensken Jens Listrup ned grunnsteinen sammen. Det betyr at selve byggingen kan begynne, og snart kommer jobbannnonsene. I mars neste år åpner dørene.

– Viktig for regionen.

– Denne etableringen er ikke viktig bare for Ringsaker, men for hele regionen, sier ordfører Ihle Steen, vel vitende om at IKEA virker som fluepapir for flere næringsbygg i Nydal. Ihle Steen vet at Ringsaker har skutt gullfuglen i konkurranse med nabokommunene. Alle vil være IKEA-nabo.

Jens Listrup lover at IKEA i Nydal har de samme varene som alle andre IKEA-butikker, og er bygd opp etter IKEAs suksess-oppskrift med som butikk og møteplass for folket med barnepass når de voksne handler, med kafé og restaurant med plass til 300 gjester. IKEA har også sørget for busstopp ved varehuset.

IKEA. Nydal

– De første jobbannonsene kommer i juni, lover IKEA-sjef Jens Listrup.

Foto: Knut Sveen / NRK

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når møbelgiganten etablerer seg på et nytt sted.

– Er det spesielle kundegruppe dere satser på i denne butikken?

– Nei, men vi har merket oss at det er 80.000 hytter i dette markedet, og mange av dem kjører jo forbi her på vei til og fra hytta. Vi satser ellers mye på studentene i området, sier IKEA-sjef Jens Listrup, som kommer fra sjefsstillingen i IKEA i Berlin.

Når IKEA regner med én million besøk i året, er ikke det det samme som at en million kjøper primærvaren møbler. IKEA-konseptet er mer enn et varehus. Det er er sted man besøker; rett og slett en moderne turistattraksjon.

Jobbannonser i juni

Det er stilt store ventninger til IKEA-etableringen i Ringsaker, den sjette IKEA-butikken i Norge. Den blir like stor som avdelingen på Furuset i Oslo.

For Innlandets største kommune og hele regionen er selvsagt 200 nye arbeidsplasser viktig. Det er stor interesse for jobbene, og varehussjefen lover at den første stillingsannonsen kommer allerede i juni.

IKEA, Nydal

Det er lov å være blid når grunnsteiner nedlegges. Varehussjef Jens Listrup og ordfører Anita Ihle Steen tar en skål.

Foto: Knut Sveen / NRK

Når grunnsteiner nedlegges, er det ikke dagen for klaging og sutring, men dagen for store ord, sprudlevann i plastglass, svenske kanelboller og pølser med lompe rett fra gryta. Kanapéer er ikke IKEAs stil. Den er det folkelig som teller. Nydals-sjefen Jenas Listrup undetstreket det ved å fortelle de frammøtte at han allerede har meldt seg på Birkebeineren neste vinter.

Naboskapet

En steinkast unna IKEA ligger bilbyen som snart blir bygd ut med to nye forhandlere. IKEA virker som sagt, som et fluepapir på annen næringshet.

Overfor IKEA, på den andre siden av E6, er skogen borte. Nå går anleggsmaskinene for fullt for å legge til rette for 350 nye mål næringsareale. Bondelagene i Norges største landbrukskommune har protestert mot utbyggingen uten at det hjalp.

IKEA, Nydal

IKEA-naboene Nina, Magnus og Nicolai Bratvold er fornøyd med den infiormasjonen de har fått fra gigantnaboen og hevet glasset på IKEA-tomta.

Foto: Knut Sveen / NRK

Hva sier naboene i Nydal til de nye, store etableringene rett uten stuedøra. Beboerne i boligområdet rett overfor IKEA har levd i landlige omgivelser med grensa til skogen og jordene. Nå er det blitt det vanskeligere å høre fuglesangen der husene ligger de inneklemt mellom de nye naboene IKEA, bilbyen og gamle E6.

Men det har ikke vært mye høylydt klaging. Tre av naboene var med på grunnsteinsnedleggelsen mandag. Magnus og Nina Bratvold og sønnen deres, Nicolai.

– Hva synes dere om å få IKEA som nabo?

– Det blir naturligvis stor en forandring, men jeg vil rose IKEA for måten de har kommunisert med oss beboere på. Vi er blitt fortløpende informert om prosjektet.

IKEA, Nydal

Om ti måneder åpner IKEA dørene i Nydal.

Foto: Knut Sveen / NRK