NRK Meny
Normal

Drapstiltalt nekter for å ha drept kvinnen

– Vi var nære venner og hjalp hverandre. 49-åringen som er tiltalt for drapet på en kvinne i Grue i oktober i fjor, nekter for å ha drept henne.

Drap Kirkenær

FUNNET HJEMME: Den 63 år gamle kvinnen ble funnet knivdrept i sitt eget hjem i Grue. Men 49-åringen som er tiltalt for drapet nekter for å ha drept henne.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Mannen som i dag møtte i Glåmdal tingrett tiltalt for i psykotisk tilstand å ha drept en 63 år gammel kvinne på Kirkenær i Grue i oktober i fjor, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Glåmdal tingrett i dag.

Kvinnen døde av stikkskader i brystet. Politiet fant en kniv de mener er drapsvåpenet.

– Vi var nære venner

Den tiltalte 49-åringen forklarte i retten i dag at han og den avdøde kvinnen var nære venner, og at han hadde flyttet inn i 2. etasje i huset til kvinnen på våren i fjor, noen måneder før kvinnen ble funnet drept.

– Hun hjalp meg i en vanskelig situasjon. Jeg hadde ikke noe godt nettverk og boligen min var rasert etter at jeg hadde leid den ut. Jeg orket ikke bo der lenger. Vi hjalp hverandre. Hun var dårlig til beins og jeg handlet for henne. Jeg gjorde også noe hagearbeid og noe vedlikehold av huset, sa tiltalte i retten i dag.

– Kan ikke erkjenne

Tiltalte sier at han ikke husker så mye i tiden rundt kvinnen ble funnet død, men at han aldri har hatt noe vondt å si om henne.

– Han kan ikke huske eller forstå hvorfor han skulle ha drept kvinnen og kan derfor ikke erkjenne det han er tiltalt for, sier mannens forsvarer Jan Erik Myrvold.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener derimot at det finnes bevis som knytter tiltalte til drapet.

Jan Erik Myrvold, forsvarer

Jan Erik Myrvold forsvarer den drapstiltalte 49-åringen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Vurdert og funnet psykotisk

49-åringen er blitt vurdert og funnet psykotisk, både i tiden da kvinnen skal ha blitt drept og i de to tilfellene han er blitt vurdert etter at han ble pågrepet og siktet i saken.

Thorbjørn Klundseter, statsadvokat

Stasadvokat Thorbjørn Klundseter mener at det finnes bevis for at 49-åringen har drept kvinnen i oktober i fjor.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er mulig at jeg har vært psykotisk, men jeg er ingen farlig person, sa han i retten i dag.

49-åringen innrømmer at han til tider ruser seg blant annet på amfetamin, men mener at han ikke tilhører noe rusmiljø og sier at han bruker narkotika som selvmedisinering.

Han fortalte også i retten at han ved flere anledninger tidligere har vært psykotisk.

– Det at mannen er strafferettslig utilregnelig, betyr at han ikke kan dømmes til vanlig straff, men eventuelt til tvungen psykiatrisk behandling på grunn av fare for gjentakelse og at samfunnet må beskyttes, sier Klundseter.

Det er satt av sju dager til saken i Glåmdal tingrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • 89 kroner å kjøre Moelv-Kolomoen

  Det vil koste 89 kroner for lette kjøretøy å kjøre nye E6 mellom Kolomoen og Moelv, og mindre summer for deler av vegen. Det blir seks bomstasjoner med toveis innkreving, fra 2019 til 2034. Det skriver VG.

 • Uvær stenger Sognefjellet

  Fylkesveg 55 over Sognefjellet er stengt på grunn av uvær. Det melder Statens vegvesen.

  Fv 55 ved Sognefjellshytta tirsdag morgen 24.10
  Foto: Webkamera Statens Vegvesen
 • Fortsatt kameraovervåking

  Politiet får fortsette kameraovervåking i Brumunddal sentrum. Det har Personvernnemnda avgjort. Datatilsynet krevde at politiet skulle fjerne kameraene og viste til at de var en fare for personvernet. Politiet klaget vedtaket til Personvernnemnda.

  Kameraovervåkning
  Foto: Stein S. Eide / NRK