NRK Meny
Normal

DNT: – Gjør fredagen grønn

LILLEHAMMER (NRK): Handlefesten Black Friday møter motstand. Friluftsungdommer vil at vi heller skal bytte og gjenbruke klær.

Marie Jakola i DNT Ung Lillehammer

GODT SOM NYTT: Marie Jakola i DNT Ung Lillehammer sier byttedagen er en motvekt til Black Fridays kjøpehysteri.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I dag går kredittkortene varme i butikker over hele landet. Hovedorganisasjonen Virke anslår at omsetningen i varehandelen på Black Friday i fjor var 1,5 milliarder kroner.

Men jakten på de gode tilbudene har en bakside: Selskapet NyAnalyse har beregnet at det direkte miljøutslippet fra varehandelen denne dagen er 7283 tonn CO₂.

Den Norske Turistforenings ungdomsorganisasjon mener vi heller bør gjøre denne fredagen grønn, og arrangerer byttedag for turutstyr i seks norske byer.

– Det er ment som en motvekt til kjøpehysteriet på Black Friday, sier Marie Jakola i DNT Ung Lillehammer.

Marie Jakola i DNT Ung Lillehammer

FORBEREDER: Marie Jakola forbereder dagens byttemarked for turklær og turutstyr på Lillehammer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Grønn fredag

Det DNT-ungdommen har kalt «Grønn fredag» blir i år arrangert i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Brønnøysund og Lillehammer. På loppemarkedet kan folk gi bort, bytte eller selge fjelljakka eller sekken som sjelden blir brukt.

– Det er en negativ trend at en skal ha den nyeste modellen hvert år. Vi tenker man heller skal ta vare på det man har, sier Jakola.

På Lillehammer er det første gang de prøver seg med dette, i lokalene til Fabrikken på Busmoen. Kulturminister Linda Hofstad Helleland besøker DNTs Grønn fredag på Sørenga i Oslo fredag ettermiddag.

Christoffer Ringnes Klyve byline

FORBRUKERJAG: Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender mener forbrukernes jag etter tilbud har blitt absurd.

For bare fem-seks år siden var det få som hadde hørt om den amerikanske tradisjonen med Black Friday her i landet. Nå melder handelsstanden om enorm økning i omsetningen denne novemberfredagen.

– Dette vitner om en kreativ handelsnæring som blir stadig mer desperat etter å selge oss ting vi egentlig ikke trenger, sier Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender.

Årets viktigste dag for handelsstanden

I sportsbutikkene er det trengsel og mange som jakter på gode tilbud denne fredagen.

– Dette har blitt årets viktigste dag omsetningsmessig. Det er en viktig dag en må være med på i dag. Folk forventer at vi har tilbud, sier butikksjefen i Sport1 Lillehammer, Jens Ole Sætha.

Han ønsker likevel DNTs motaksjon velkommen

– Det er et fint tiltak med brukt, men vi må jo være med på dette, sier Sætha.

Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, sier Black Friday førte til en nedgang i handelen i desember sammenlignet med tidligere år, og at vi derfor ikke kjøper mer enn vi ellers ville gjort.

– Så det ser ut til at forbrukerne er smarte og kjøper det de uansett ville ha kjøpt, for en billigere penge, sier Stende.

Black Friday

STOR DAG: Black Friday har på få år blitt en stor og viktig dag for handelsstanden.

Foto: Juliane Kravik / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.