NRK Meny
Normal

Gratis vaksine i Elverum

Elverum kommune tilbyr nå gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse til alle barn under to år.

 

 

Else Nordby Lang Ree med datteren Sigrid Johanna og sønnen.
Foto: Anne Næsheim / NRK

Hvert år smittes mellom 60 og 80 barn under to år her i landet, av hjernehinnebetennelse.

Helsedepartementet har derfor bestemt at alle barn som er født i år, skal vaksineres mot hjernehinnebetennelse. Elverum kommune utvider tilbudet, og vaksinerer også barn som er født i 2004 og 2005 gratis.

- Alle barn under to år er i risikogruppa for å få hjernehinnebetennelse, og derfor har kommunestyret vedtatt og gi tilbudet om vaksine til alle barn i denne aldersgruppen, sier helsesøster Kjersti Estenstad. I Elverum er det nå rundt 430 barn som får tilbudet.

Kjersti Estenstad
Foto: Anne Næsheim / NRK

Vil være på den sikre siden

Else Nordby Lang Ree er en av foreldrene som har oppsøkt helsestasjonen i Elverum. Hun synes det er en trygghet å vite at datteren, Sigrid Johanne, nå er vaksinert.

- Hjernehinnebetennelse kan være dødelig, og derfor har jeg tatt med meg datteren hit. Det er best å være på den sikre siden, sier hun.

Det finnes flere typer bakterier som kan gi hjernehinnebetennelse, og vaksinen som blir gitt til barn under to år beskytter bare mot noen av dem.

- Vaksinen er spesialutviklet for å virke på barn i denne aldersgruppen, og den tar knekken på de bakteriene som oftest gir barn under to år hjernehinnebetennelse, sier helsesøster Kjersti Estenstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stjal en baguett

    En mann i 30-årene er anmeldt av en butikk i Hamar sentrum etter at han skal ha stjålet en baguett i formiddag. Politiet var på stedet, og mannen ble bortvist fra butikken.

  • Kjørte i grøfta

    En bil har kjørt av fylkesvei 213 på Brøttum i Ringsaker. Bilen gikk rundt, men havnet på hjulene igjen. Ifølge politiet følte føreren seg omtåket etter utforkjøringen, og ble sendt til sykehuset for en sjekk. Det er stedvis veldig glatt på veien.