NRK Meny
Normal

Gratis graut skal gi leselyst

Elverum videregående skole har et prøveprosjekt med gratis havregraut og mjølk til frokost. – Vi er kjempefornøyd med dette, forteller eleverådsleder, Tom Scott Nielsen.

Elever forsyner seg med grøt på Elverum videregående skole

Elevene forsyner seg med graut i kantina på Elverum videregående skole.

Foto: Dan Gaute Korsvold / NRK

Prøveperioden for dette tilbudet er mellom vinterferien og påskeferien. Frokosten blir servert i kantina fra klokken halv åtte om morgen, til skolen starter ti på åtte.

Opplagte elever

Elverum videregående skole er en av få skoler i landet som har et slikt tilbud. Eleverådslederen mener dette bidrar til en bedre skolehverdag for elevene.

– At elevene er opplagte er noe som er viktig både for skolens lave fravær, undervisning og arbeidsro, sier elevrådsleder, Tom Scott Nielsen.

Pådriver for prosjektet og lærer ved skola, Marianne Gromstad, mener også prosjektet innvirker positivt for elevene.

– All forskning viser jo at frokost er et utrolig viktig måltid for alle i samfunnet. Og som lærer vet man jo at tom mage gir et ukonsentrert hode, så det er et ledd i at elevene skal bli bedre på skolen, forteller Gromstad entusiastisk.

100 elever om dagen

Det er drøyt 100 elever som benytter seg av tilbudet hver dag, og tilbakemeldingene fra elever er gode.

– Mange elever må reise langt, fra både Kongsvinger og Moelv. Derfor setter de stor pris på tilbudet her, forteller Nielsen.

Tom Scott Nielsen og Marianne Gromstad

Tom Scott Nielsen og Marianne Gromstad er veldig fornøyd med ordningen.

Foto: Dan Gaute Korsvold / NRK

De som bor på hybel er veldig fornøyd med å kunne spise en varm grauttallerken på morgenen i kantina. Elevene på idrettsfag er også glad for et slikt tilbud.

– De ser vel at andre idrettsutøvere også spiser havregraut om morgenen. Så mange syns dette er veldig positivt, sier Gromstad blidt.

Fornøyd med skolens ledelse

Elevrådsleder Nielsen, er fornøyd med at skola har tatt initiativ til å starte en slik ordning. Rektor ved skolen, Ole Fredrik Mikkelsgård, mener at utfordringene de så for seg på forhånd ikke har ført til noen store problemer.

– Den praktiske gjennomføringen når det gjelder grautprosjeketet, ser ut til å gå veldig greit, forteller Mikkelsgård. Rektor kan også fortelle at tilbakemeldingene han har fått fra elever og lærere, er gode.

Målet er å gjøre prøveprosjektet til en fast løsning.

Tom Scott Nielsen, elevrådsleder

Håper på en permanent løsning

Både Nielsen og Gromstad mener dette er et prosjekt som burde bli en permanent løsning.

– Jeg mener at dette er kjempeviktig. Hvis elevene fortsatt vil spise havregraut, som er et veldig billig alternativ. Ja, da må vi fortsette med dette, forteller en engasjert Gromstad.

– Målet til eleverådet er å få dette til å bli en fast løsning. Noe jeg tror og håper at det blir, sier Nielsen bastant.

Det blir gjort en evaluering av prosjektet når perioden er over. Med tanke på både elever og læreres syn på tilbudet. Økonomien vil også bli en del av denne evalueringen. Rektor utelukker ikke at det kan lønne seg økonomisk i lengden.

– Det er viktig for oss at tilbudet ikke går utover andre ting, men vi ser ikke bortifra at omsetningen i kantina kan gå opp, hvis elevene begynner å spise mer jevnlig, sier Mikkelsgård.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl