NRK Meny
Normal

Graffiti med kommunens velsignelse

Lillehammer kommune stiller med en murvegg når 30 graffitikunstnere inntar byen. Men flere er skeptiske.

David Tengs

David Tengs gleder seg til å male sammen med andre graffiti-malere.

I helga kommer 20-30 av de beste graffitikunstnere i landet til Lillehammer. Der har de fått kommunens velsignelse til å lage en såkalt «piece» på 120 meter murvegg.

Skeptisk handelsstand

Men selv om kommunen har gitt sin tillatelse er det ikke alle som er like glade for arrangementet. I handelsstanden er de bekymret for en mulig smitteeffekt.

– Jeg frykter at andre kan bli inspirert av dem og at vi får mer tagging i byen, sier ved Aud Hulberg i Lillehammer sentrum drift.

Og politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen har uttrykt sin bekymring overfor kommunen.

– Dette kan virke rekrutterende på andre som synes dette er spennende. Og sprayboksen de bruker lovlig på den tildelte veggen, kan de bruke ulovlig på andre vegger på vei hjem.


Gleder seg

Mens politiet er bekymra for at dette kan føre til mer ulovlig tagging, tripper primus motor David Tengs etter å komme i gang, sammen med det han kaller sine store forbilder.

– Å få male med disse er en stor ære, sier Tengs.

22-åringen David Tengs var ikke født da de mest erfarne graffitikunsterne som kommer til Lillehammer dro fram sprayboksen for første gang på 80-tallet.

Nå har den talentfulle graffitikunstneren fra Lillehammer invitert alle sine forbilder til hjembyen, og fått ja fra alle. Dermed blir det 30 som jobber med grafftitien på samme tid.

– Jeg ser veldig frem til å male. Og jeg håper de synes det jeg kan bidra med er på deres nivå, sier Tengs.

Tilbyr vegg

Lillehammer kommune har stilt fotgjengerundergangen mellom gamle Nybu skole og Badedammen til disposisjon for sprayboks-gjengen, men har utover det ikke noe med arrangementet å gjøre.

På lørdag er invitert til å male i Hafjell alpinsenter, og i kveld skal de dekorere noen russebiler. I undergangen skal de drive på både lørdag og søndag, og der har de 120 meter med vegg å boltre seg på.

– Jeg bare fantaserer om hvordan det kommer til å se ut. Jeg tror det kommer til å bli helt utrolig fordi folk har så mange forskjellige måter å bruke sprayboksen på og forskjellige stiler, sier Tengs.

Anonyme

22-åringen er sjøl en aktiv graffitimaler, og er i ferd med å gjøre det til levebrød. Nylig fikk han kontrakt med en stor kleskjede om å lage klær med graffitiinspirert mønster. Han ser opp til gamlegutta, men sier det er en forskjell på dem og den yngre generasjonen som han er en del av.

– En ting som skiller oss er at vi har mye bedre utstyr nå. Før så var det veldig lyse farger, mens nå har vi alle slags farger, både lyse og mørke, sier Tengs.

Når David Tengs snakker om de som kommer, bruker han ikke navn.

– De ønsker å være anonyme. Men det er ingen som har planer om å male noe ulovlig her på Lillehammer. For arrangementet her handler om å vise at graffiti er kunst og ikke hærverk, sier Tengs.