Hopp til innhold

Provoserte bønder: – Vi er ikke et hobbybruk!

Wenche og Per Jarle Kvebu på gården Kvebu Bjørli i Sør-Fron kommune er provosert over landbruksministerens karakteristikk av livsverket deres. De jobber heltid med melkeproduksjon og har lite til overs for industrielt landbruk. Odelsgutten Henning ønsker satse på bondeyrket, men er litt i tvil.

Wenche og Per Jarle med odelssønnen Henning i fjøset på gården Kvebu Bjørli i Gudbrandsdalen

Se VIDEO: Henning utdanner seg til flymekaniker, men ønsker å følge i foreldrenes fotspor på gården Kvebu Bjørli i Sør-Fron.

Wenche og Per Jarle Kvebu har drevet gården høyt oppe i bureisingsbygda Kvarvet i fem år og er stolte av at de har doblet melkeproduksjonen siden de startet. Sammen med åtte andre garder på Kvarvet hevder de å kunne fø hele Sør-Frons befolkning med kjøtt og melk.

– Vi produserer 183 000 liter melk i året og rekker ikke mer, sier Wenche Kvebu.

Arbeidet vårt på gården utgjør to årsverk, men landbruksministeren regner den som et hobbybruk

Wenche Kvebu, melkebonde i Sør-Fron

I fjøset står 27 melkekyr sammen med kviger og nyfødte kalver, totalt 70 dyr. Hønene, hesten, en kanin og bikkja er hobbydyrene deres.

I Landbruksmeldinga oppfordres det til større bruk for å øke matproduksjonen i Norge. Samtidig ønsker landbruksministeren mer kreativitet når det gjelder attåtnæring med diverse typer lokal nisjeproduksjon. Gardene på Kvarvet har tatt dette på alvor og produserer ull, saueskinnsfeller og storfehuder til bilseter, belter og vesker.

Flere kyr betyr flere kalver

FLERE KYR MEDFØRER FLERE KALVER: Wenche mener at flere melkekyr per gård blir umulig å få til der de bor.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Jeg tror folk flest har et romantisk bilde av gårdslivet. De skjønner ikke at det er hardt arbeid fra morgen til kveld.

Per Jarle Kvebu, melkebonde i Sør-Fron

Wenche og Per Jarle har spart penger på å slippe å leie inn folk når landbruksmaskinene skal repareres og bygninger vedlikeholdes. Per Jarle ordner det meste selv, med hjelp av kona og barna. Han tror ikke landbruksministeren vet nok om gårdsdrift og matproduksjon,til tross for at hun er oppvokst på en gård.

Per Jarle tror folk flest har et romantisk bilde av gårdslivet og at mange ikke skjønner at det innebærer arbeid fra morgen til kveld.

Ifølge tall fra landbrukskontoret i Sør-Fron så kan de ni gårdene på Kvarvet dekke melk- og kjøttbehovet for de 3188 innbyggerne i kommunen:

  • To års forbruk av lammekjøtt ( 24 000 kilo )
  • Ett års forbruk av storfekjøtt ( 50750 kilo)
  • Cirka fire års forbruk av melk ( 850000 liter )
Norge trenger mat

NORGE TRENGER MAT: Wenche og Per Jarle vil gjerne bidra så mye de klarer.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Våre to årsverk er vel litt mye til å karakteriseres som en hobby, sier Wenche litt oppgitt.

– Vil ikke drive en fabrikk

Hun og mannen ønsker ikke å virke sutrete, men er frustrerte over at landbruksministeren mener de driver for smått. De produserer 180 000 liter melk i året, og påstår at de ikke rekker særlig mer. Industrielt landbruk har Wenche og Per Jarle lite til overs for.

– Det kan føre til dårligere dyrevelferd hvis vi skal ha mange flere kyr på bås, sier ekteparet. De nevner smittepress og mer behov for antibiotika, mindre kontakt med dyra. – Det er ikke alle steder i Norge som er like egnet for store bruk. Mange klarer ikke å innfri krava som er satt, blant anna fordi det ikke er beiteområder i nærheten, mener Wenche og Per Jarle.

Ingen land i Europa bruker mindre antibiotika til husdyra sine enn Norge. Dette bidraget fra Norsk landbruk er viktig globalt.

Rasmus Lang-Ree, ansvarlig redaktør i fagbladet Buskap
Har doblet produksjonen og rekker knapt mer

REKKER KNAPT MER: Har 27 melkekyr og det utgjør to årsverk ifølge Per Jarle og Wenche. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ønsker at de skal ha 80 melkekyr til.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Stortinget vedtok landbruksmeldinga i 2012. Her er innholdet.

Landbruksminister Sylvi Listhaug mener hun har gitt bøndene et godt tilbud i år, og at de ikke har noe å frykte. Selv gledet hun seg til bøndenes demonstrasjonsbesøk i Oslo tirsdag.

Listhaug: – Gleder meg til møte bøndene

Her er statens tilbud til bøndene under årets jordbruksoppgjør.

Bondefamilien på Kvarvet føler seg imidlertid ikke trygge på Listhaugs politikk.

Fremtida er usikker, men vi må være positive. Norge trenger jo mat!

Henning Kvebu (21), odelsgutt på gården Kvebu Bjørli i Sør-Fron

– Jeg liker denne livsstilen som gir meg mulighet til å få utretta noe sjøl, sier odelsgutten Henning.

Henning har lyst til å overta gården når mora og faren blir for gamle fordi han liker det varierte arbeidet som bonde.

Odelsgutten ønsker å bli bonde, men er i tvil

ROMANTISERT BILDE: Odelsgutten ønsker å bli bonde, men utdanner seg til flymekaniker.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Akkurat nå jobber han som flymekanikerlærling hos Norwegian og har fri annenhver uke. Da drar han hjem til familiegården øverst oppe i bureisingsbygda Kvarvet i Gudbrandsdalen for å hjelpe foreldrene med alt som må gjøres. Det har han og to yngre søsken gjort siden de var små.

Flere saker fra Innlandet